Gruzijā notiek protesti pret opozīcijas līdera aizturēšanu (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA

Protestējot pret opozīcijas līdera aizturēšanu, demonstranti Tbilisi otrdien uzslējuši teltis pie parlamenta ēkas un nobloķējuši galvaspilsētas lielāko ielu.

Protesti izcēlās neilgi pēc tam, kad policija otrdien iebruka opozīcijas partijas Apvienotās nacionālās kustības (ENM) birojā un aizturēja ENM līderi Niku Meliju.

Opozīcijas līderis Nika Melija. Opozīcijas līderis Nika Melija.
Opozīcijas līderis Nika Melija. Opozīcijas līderis Nika Melija. Foto: VANO SHLAMOV / AFP

Gruzijas mediji ziņo, ka pie partijas biroja aizturēti vēl aptuveni 20 cilvēki.

Gruzija atrodas politiskajā krīzē kopš parlamenta vēlēšanām pērnā gada oktobrī.

Vēlēšanās uzvarēja partija "Gruzijas sapnis", bet opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

Opozīcijas pārstāvji atteikušies ieņemt savas vietas parlamentā un pieprasījuši jaunas vēlēšanas.

Gruzijas premjerministrs Giorgijs Gaharija pagājušo ceturtdien atkāpās no amata saistībā ar valdošās partijas ieceri aizturēt Meliju.

Melija ir apsūdzēts masu vardarbības organizēšanā pret valdību vērsto protestu laikā 2019.gadā. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests līdz deviņiem gadiem ilgs cietumsods. Līdz otrdienai Melija atradās brīvībā pret galvojumu.

41 gadu vecais Melija ir noraidījis viņam izvirzītās apsūdzības kā politiski motivētas.

Bijušais Gruzijas aizsardzības ministrs Iraklijs Garibašvili, kurš pirmdien kļuva par jauno premjerministru, paziņojis, ka Melijas aizturēšana ir pamatota.

"Mēs veidojam demokrātisku valsti, un visiem valstī, neskatoties uz to gaumi un politiskajiem uzskatiem, ir jāpakļaujas likumam," norādījis Garibašvili.

Garibašvili ir tuvs sabiedrotais miljardierim Bidzinam Ivanišvili, kurš dibināja "Gruzijas sapni". Lai gan Ivanišvili ir paziņojis par aiziešanu no politikas, viņš joprojām tiek uzskatīts par ietekmīgāko cilvēku Gruzijas politikā. Kritiķi apsūdz Ivanišvili par politisko oponentu vajāšanu un korumpētas sistēmas radīšanu.

ASV vēstniecība paudusi nožēlu, ka ASV un citu starptautisko partneru aicinājumi uz savaldību un dialogu tikuši ignorēti.

Eiropas Savienība (ES) aicinājusi visas puses Gruzijā saglabāt mieru un savaldību, lai izvairītos no tālākas situācijas saasināšanās.

Taču ENM locekle Salome Samadašvili paziņojusi, ka protesti turpināsies, kamēr netiks atbrīvoti politieslodzītie un sarīkotas vēlēšanas, jo Gruzijai jāatgriežas uz izvēlētā eiropeiskās attīstības ceļa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu