Ķīnā vīrietim jāmaksā kompensācija bijušajai sievai par neiesaistīšanos mājas darbos (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: kitzcorner, Shutterstock.

Pekinas tiesa kādā šķiršanās lietā lēmusi, ka vīrietim savai bijušajai sievai jākompensē laulības laikā apdarītais mājas solis, vēsta raidorganizācija BBC.

Sievietei par neapmaksātu darbu piecu gadu garumā pienākas 50 000 juaņu (6380 eiro) liela kompensācija, nolēmusi tiesa.

Sociālajos tīklos lieta izraisījusi kaismīgas diskusijas par mājsaimniecībā ieguldītā darba vērtību. Daļa komentētāju uzskata, ka aprēķinātā kompensācija ir pārāk pieticīga.

Vīrietis, kas tiesas dokumentos identificēts ar uzvārdu Čens, pērn iesniedza šķiršanos no sievas uzvārdā Vana. Pāris bija apprecējies 2015.gadā.

Vana sākotnēji negribēja šķirties. Vēlāk viņa piekrita šķirties, taču pieprasīja kompensāciju, pamatojot šo prasību ar to, ka Čens nekādi neesot iesaistījies mājas darbos un viņu kopīgā dēla audzināšanā.

Fanšaņas apgabaltiesa Pekinā lēma par labu Vanai un lika Čenam izmaksāt bijušajai sievai uzturlīdzekļus - 2000 juaņu (255 eiro) mēnesi, kā arī vienreizēju kompensāciju 50 000 juaņu apmērā par darbu, ko viņa laulības laikā ieguldījusi mājas solī.

Tiesnesis norādīja, ka parasti pāri pēc laulības šķiršanas dala kopīgo taustāmo mantu, taču "mājas darbi ir uzskatāmi par netaustāmo īpašuma vērtību". Lēmums tika pieņemts saskaņā ar Ķīnas jauno civillikumu, kas stājās spēkā šogad. Tas nosaka, ka šķiršanās laikā tam laulātajam, kurš uzņēmies lielāku atbildību par bērnu audzināšanu, gados vecu radinieku aprūpi vai ir palīdzējis partnerim veikt tā darbu, ir iespēja pieprasīt kompensāciju.

Iepriekš tādu kompensāciju varēja pieprasīt tikai tad, ja tas bija atrunāts laulību līgumā. Ķīnā laulību līgumi tiek slēgti reti.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dati liecina, ka Ķīnā sievietes dienā nostrādā gandrīz četras stundas neapmaksāta darba - apmēram 2,5 vairāk nekā vīrieši. Šis rādītājs ir augstāks par vidējo OECD dalībvalstu vidū.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu