Ukraina sāk iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19 (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainā trešdien oficiāli sākusies iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19, pavēstīja Čerkasu apgabala gubernators Oleksandrs Skičko.

"Mēs esam vakcinējuši pirmo ārstu," apliecināja gubernators.

Pēc lielas kavēšanās vakcīnu piegādes ceļā Ukraina otrdien beidzot saņēma pirmo Covid-19 vakcīnas devu partiju - galvaspilsētā Kijevā ar lidmašīnu tika nogādāti uzņēmuma "AstraZeneca" vakcīnas 500 0000 devu, kas ražoti Indijā.

Veselības ministrs Maksims Stepanovs trešdien apliecināja, ka pirmās devas nogādātas reģionos ārpus galvaspilsētas.

Veselības ministrija izstrādājusi vakcinācijas programmu piecos posmos, sākot ar 367 000 cilvēku vakcināciju prioritārajās grupās, kam vakcīnu injicēs mobilās komandas.

Pirmajā grupā iekļauti veselības jomas darbinieki, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, kā arī gados veci cilvēki, kas sirgst ar hroniskām slimībām.

Prezidents Volodimirs Zelenskis izpelnījies pārmetumus par kavēšanos vakcinācijas programmas ceļā, savukārt pats prezidents vaino rietumvalstis, kas sev rezervējušas "Pfizer" un "Moderna" vakcīnu lielu daļu, kā arī mudinājis Eiropas Savienību sarūpēt vakcīnas Austrumeiropas valstīm.

Zelenska valdība sākotnēji solīja, ka vakcinācijas kampaņa sāksies februāra vidū, tomēr vakcīnas pirmās partijas piegāde kavējās.

Ukraina arī gaida uz astoņiem miljoniem devu, kas tai apsolītas Pasaules Veselības organizācijas programmas "Covax" ietvaros.

Kijeva turklāt pasūtījusi "Novavax" un "AstraZeneca" vakcīnu 17 miljonus devu, ieskaitot 500 000, kas saņemti otrdien.

Ukraina arī parakstījusi līgumu par Ķīnas vakcīnas "Sinovac" 1,9 miljoniem devu.

Krievijas okupētajos Ukrainas austrumos iedzīvotāju vakcinācija ar Krievijas izstrādāto vakcīnu "Sputnik V" sākās februāra sākumā.

Valstī ar vairāk nekā 40 miljoniem iedzīvotāju reģistrēti 1,3 miljoni inficēšanās gadījumu un 25 000 ar Covid-19 saistītu nāves gadījumu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu