Vai Holivuda tiešām daudzus gadus piesegusi slavenu režisoru? (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Mia Farova, Ronans, Vudijs Alens un Dilana
Mia Farova, Ronans, Vudijs Alens un Dilana Foto: HBO

Amerikāņu kino klasiķis Vudijs Alens (Woody Allen) atkal spiests publiski taisnoties un izplatīt paziņojumus par jau daudzus gadus Holivudā skaļi dzirdamajām baumām par viņa un viņa pameitas Dilanas Ferovas (Dylan Farrow)  attiecībām deviņdesmito gadu sākumā. Vudija un Dilanas attiecības apspēlētas jaunā HBO kanāla četru sēriju dokumentālajā seriālā "Alens pret Ferovu" ("Allen v Farrow").

Seriāla pirmā sērija, kuru veidojis režisoru pāris Kērbijs Diks (Kirby Dick) un Eimija Zīringa (Amy Ziering), jau skatāma "LMT Viedtelevīzijā". 

Lai arī tajā vēl neizskan konkrēti pierādījumi, kas liecinātu, ka Alens deviņdesmitajos gados tiešām būtu seksuāli izmantojis savu septiņus gadus veco pameitu, vairākas filmā iestrādātas epizodes vedina tomēr domāt, ka kaut kas šajās attiecībās īsti kārtībā nav bijis. 

Atgādinām, ka apsūdzības, ka Alens seksuāli izmantojis mazo Dilanu, izskanēja viņa un viņa toreizējās dzīvesbiedres - aktrises Mias Ferovas (Mia Farrow) naidīgajā šķiršanās un bērnu aizbildniecības jautājumu kārtošanas procesā. Pāra attiecības izjuka 1992. gadā, kad Farova atklāja, ka Alenam ir seksuālas attiecības ar viņas vecāko adoptēto meitu Sunji Previnu, kas tolaik bija 21 gadu veca. Ņujorkas tiesa toreiz nolēma, ka apsūdzības par seksuālo varmācību pret Dilanu nav pārliecinošas un pierādāmas. Tomēr tiesnesis Alenam veltīja skarbus vārdus, nodēvējot režisoru par "egocentrisku, neuzticamu un nejūtīgu".

Tik tiešām filmā redzams, ka Alens šajās attiecībās ar septiņu bērnu māti Ferovu vēlējies sākotnēji ieturēt distanci - abi dzīvoja katrs savā dzīvoklī un Alens teicis, ka "bērni viņu neinteresējot". 

Taču, kad Ferova un Alens adoptēja Dilanu, Alens arvien vairāk sāka pieķerties šai mīlīgajai, blondajai meitenītei.

Filmā izskan raksturojums, ka Alens esot bijis apsēsts ar Dilanu - sekojis viņai visur līdzi un pārējos bērnus ignorējis. 

Kameras priekšā atkārtoti šajā seriālā stājas arī pati Dilana, kurai šobrīd ir jau 35 gadi.

Dilana Ferova seriālā "Allen v Farrow"
Dilana Ferova seriālā "Allen v Farrow" Foto: HBO

Pēc pirmās sērijas Dilana publicēja pateicības vārdus savā "Instagram" kontā, sakot paldies par atbalstošajiem vārdiem. "Runāt patiesību ir tik grūti," viņa raksta pie sava bērnības foto. Es ceru, ka arī citi, kas bērnībā piedzīvojuši seksuālu vardarbību, jūt, ka viņi nav vieni."

Intervijas sniedz arī Mia Ferova, viņas un Alena kopīgais dēls Ronans, kurš, kā kādā 2013. gada intervijā atzina Ferova, patiesībā varētu būt nevis Alena, bet dziedātāja Frenka Sinatras bioloģiskais dēls. Sinatra bija Ferovas lielā mīlestība, viņu attiecības turpinājušās arī pēc šķiršanās.

Ronans ir viens no tiem Ferovu ģimenes locekļiem, kurš arīdzan tic savai māsai un vaino Alenu seksuālā vardarbībā. Jau pirms pieciem gadiem viņš skaļi pauda savu nostāju, apsūdzot Holivudu šā fakta noklusēšanā.

"Tāda klusēšana nav tikai nepareiza. Tā ir arī bīstama," toreiz rakstīja Ferovs. "Tā upuriem parāda, ka nav vērts atklāt, kas ar viņiem noticis. Tas parāda, kāda sabiedrība mēs esam, uz ko pievērsim acis, ko ignorēsim, kurš mums ir svarīgs un kurš nav. Es ticu savai māsai."

Tomēr kāds cits no Ferovas kuplās ģimenes bērniem - adoptētais dienvidkorejiešu zēns Mozus Ferovs (Moses Farrow), kurš seriālā nesniedz interviju, tieši pretēji - aizstāv Alenu un izteicies, ka tieši Mia Ferova ir bijusi agresors - gan fiziski, gan emocionāli. 

Pats Alens filmā nepiedalās, bet seriāla veidotāji izmantojuši viņa balss ierakstu no autobiogrāfiskās pagājušā gada audiogrāmatas "Apropos of Nothing", tiesa, kā apgalvo grāmatas izdevēji "Skyhorse", izmantošana netika saskaņota. 

Vudijs Alens ar meitu Dilanu un dēlu Ronanu
Vudijs Alens ar meitu Dilanu un dēlu Ronanu Foto: HBO

Reaģējot uz filmas pirmo sēriju, ar kopīgu paziņojumu klajā nāca 85 gadus vecais Alens un viņa sieva Sunji.

"Šos dokumentālistus neinteresēja patiesība," teikts paziņojumā "Tā vietā, seriāla veidotāji cieši sadarbojušies ar Feroviem un viņu atbalstītājiem, lai saliktu kopā melīgus faktus."

"Vudiju un Sunji filmas veidotāji uzrunāja vien divus mēnešus pirms pirmizrādes, nedodot pietiekami laika nopietnai atbildei," teikts paziņojumā. "Kā jau tas zināms daudzus gadu desmitus, šīs apsūdzības ir kategoriski nepamatotas. Lai arī kam Dilana ir noticējusi, nekāda vardarbība nekad nav notikusi."

Arī agrāk Alens noliedzis apsūdzības, apgalvojot, ka Ferovas ģimene ciniski izmanto kustības "MeToo" sniegto izdevību atkal celt gaismā apsūdzības.

"Es nekad neesmu seksuāli izmantojis manu meitu, kā to secināja visas izmeklēšanas pirms ceturtdaļgadsimta," piebilda slavenais režisors, kurš uzņēmis vairāk nekā 50 filmas un ieguvis četrus "Oskarus".

Seriāla "Allen v Farrow" reklāmas rullītis.

Ferovas un Allena ilggadējās attiecības aizsākās 1980. gadā. Kaut arī pāris nekad nedzīvoja kopā, Ferova kļuva par Alena mūzu, filmējoties 13 viņa filmās.

Pēc pašķiršanās starp Ferovu un Alenu vairākus gadus norisinājās skandāliem apvīta tiesāšanās par trīs bērnu aizbildniecību. Vienu no bērniem - dēlu Ronanu - Farova laida pasaulē abu attiecību laikā, bet vēl divus bērnus pāris adoptēja.

Ilgstošā tiesāšanās noslēdzās par labu Farovai, kā arī vēlāk visi trīs bērni atteicās uzturēt jebkādus kontaktus ar Alenu.

Alens uzskata, ka šīs apsūdzības seksuālā vardarbībā ir ierosinājusi Ferovas greizsirdība pret pameitu Sunji, kurā Alens iemīlējās. "Dusmīga māte naidīgas šķiršanās laikā, iespējams, samācīja viegli ievainojamu bērnu samelot," pirms dažiem gadiem šo situāciju komentēja režisors.

Tiesa, vairāki kino profesionāļi Holivudā jau atteikušies strādāt ar Alenu, nevēloties savu vārdu saistīt ar šo skandālu.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu