Itālijā ēdienu piegādes firmām piespriež bargu sodanaudu par izturēšanos pret darbiniekiem "kā pret vergiem"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālija, Milāna. Ilustratīvs foto.
Itālija, Milāna. Ilustratīvs foto. Foto: MikeDotta, Shutterstock.

Milānā četrām lielām ēdienu piegādes firmām piespriestas sodanaudas 733 miljonu eiro apmērā, pieteikts oficiāli noformēt darba attiecības ar vairāk nekā 60 000 darbinieku, kā arī 90 dienu laikā uzlabot darba apstākļus, vēsta ārvalstu mediji.

Prokurors trešdien norādīja, ka uzņēmumi pret ēdienu piegādātājiem, no kuriem daudzi ir imigranti, izturoties gandrīz kā pret vergiem, ziņo raidorganizācija "Euronews".

Lēmums skar Spānijas ēdienu piegādes lietotni "Foodinho-Glovo", kā arī kompāniju "Uber Eats", "Just Eat" un "Deliveroo" Itālijas filiāles.

Šiem uzņēmumiem papildus sodanaudām arī uzlikts pienākums nodrošināt darbiniekus ar drošiem velosipēdiem, izmaksāt kompensācijas par negadījumiem, noslēgt darba līgumus un piedāvāt apmācības, kā arī vēl citos veidos uzlabot darba apstākļus.

Prokuratūra norādīja, ka ēdiena izvadātāji Itālijā par katru piegādi saņem apmēram četrus eiro. "Ir beidzies laiks saukt viņus par vergiem, un ir pienācis laiks saukt viņus par pilsoņiem," sacīja Milānas galvenais prokurors Frančesko Greko.

2019.gada jūlijā pēc daudziem satiksmes negadījumiem tika sākta izmeklēšana par darba apstākļiem ēdiena piegādes firmās. Tika secināts, ka darba apstākļi ir neatbilstoši, norāda aģentūra "Reuters".

"Lielais vairums ēdiena piegādātāju it kā ir pašnodarbinātie, kuri strādā neregulāri, taču [izmeklēšanā] pilnīgi nešaubīgi iezīmējās aina, ka viņi ir pilnībā iekļauti uzņēmuma organizācijā," uzsvēra prokurora vietniece Ticiana Siciljano.

Izmeklēšanā arī atklājās, ka tika izmantota programmatūra, kas darbiniekus sarindoja pēc viņu reitinga - jo vairāk piegāžu izvadātājs uzņemas, jo vairāk viņam tās tiek piedāvātas. "Šī sistēma piespieda ēdienu izvadātājus pieņemt visus pasūtījumus, citādi pazeminājās viņu vieta reitingā un pēc tam bija pieejams mazāks darba apjoms. Tāpēc bija neiespējami paņemt atvaļinājumu vai slimības lapu," teica Siciljano.

Kompānija "Just Eat" paziņoja, ka esot sākusi iekšējo izmeklēšanu par darbinieku darba drošības apstākļiem.

Savukārt "Uber Eats", "Foodinho-Glovo" un "Deliveroo Italy" norādīja, ka nepiekrītot Milānas prokuroru secinājumiem.

"Ēdiena piegāžu lietotnes ir industrija, kas darbojas atbilstoši noteikumiem un var nodrošināt būtiski svarīgu pakalpojumu," teikts to kopīgajā paziņojumā.

Greko paziņojis, ka pret "Uber Eats" Itālijas filiāli uzsākta atsevišķa izmeklēšana par nodokļu jautājumiem.

Eiropas Komisija (EK) trešdien uzsāka publisko apspriešanu par jautājumiem, kas saistīti ar tā dēvētajā gabaldarbu ekonomikā strādājošajiem, lai noteiktu atbilstošāko nodarbinātības statusu un panāktu darba apstākļu uzlabošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu