Atzīmē daudzpusīgās personības Jūlija Madernieka jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“Madernieka stils”
“Madernieka stils” Foto: Ansis Starks

Kaut gan izstāde "Madernieka stils" savus apmeklētājus joprojām gaida aiz slēgtām durvīm, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs 27. februārī atzīmēs Jūlija Madernieka 151. dzimšanas dienu. 

Jūlijs Madernieks (1870–1955), viens no latviešu nacionālā dizaina pamatlicējiem, bija neparasti daudzpusīga personība. Viņa radošā enerģija turpina uzrunāt arī šodien, kā to pierāda daudzās dizaina un mākslas aktivitātes, ko iniciējis Madernieka mantojums.

“No fiziskās muzeja telpas mums ir nācies pārkārtoties darbam attālinātā režīmā, tomēr – viss notiek. Muzeja tiešsaistē organizētie pasākumi, kas saistīti ar izstādi un meistara dzimšanas dienu, izpelnījušies īpašu auditorijas interesi un atsaucību. Mēs visi ceram, ka tuvākajā laikā izstādi skatītāji varēs novērtēt arī klātienē,” stāsta DMDM vadītāja Inese Baranovska.

Februārī – Jūlija Madernieka dzimšanas mēnesī – DMDM organizēja semināru pedagogiem, kuru tiešsaistē apmeklēja 300 skolotāji no visas Latvijas un vēl aiz tās.

Video: Seminārs "Madernieka stils".

Dalībnieku vidū bija gan tautieši no Ņūdžersijas Amerikā, gan Stokholmas Zviedrijā. Savukārt 27. februārī, Madernieka dzimšanas dienā, tiešsaistē notiks lekcija, kura pievērsīsies mākslinieka ornamentālajās kompozīcijās sastopamajam fenomenam – “muzikalitātei.” Paralēli norisinās pēdējie rakstu krājuma “Madernieka stils” sagatavošanas darbi, un jau drīz būs pieejams apjomīgs un bagātīgi ilustrēts zinātnisks izdevums, kas joprojām maz apzinātajā latviešu dizaina vēsturē ir gaidīts notikums.

Neapšaubāmi izstādes apmeklējums klātienē ir īpašs notikums, taču, kamēr to gaidām, aicinām muzeju piedzīvot digitāli. JRT aktiera Ģirta Krūmiņa ierunātie audio stāsti iepazīstinās ar Madernieka personību un plašo radošo darbību. Jūlija Madernieka “ornamentu kosmosā” var nokļūt, skatoties mākslinieka Mārtiņa Ratnika izveidoto video darbu, kurā izmantoti Madernieka ornamentu motīvi. Savukārt Madernieka mandalas un izšūšanas musturi līdz ar citiem DMDM izglītības kuratoru sagatavotiem materiāliem lejupielādei pieejami muzeja mājas lapā.

Jūlijs Madernieks. 1941. Skenējums
Jūlijs Madernieks. 1941. Skenējums Foto: Fotogrāfija no Latvijas Nacionālā arhīva krājuma

Interesanta sakritība ir fakts, ka Jūlija Madernieka dzimšanas dienā tiks noskaidroti LSM balvas “Kilograms kultūras” uzvarētāji, jo tās kategorijā “Mantojums” kā viena no trim finālistiem izvirzīta DMDM izstāde “Madernieka stils.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu