ASV uzlidojumos Irānas atbalstītu kaujinieku infrastruktūrai Sīrijā nogalināti 17 cilvēki (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Pentagons.
Pentagons. Foto: AP Photo/Charles Dharapak, File

ASV bruņotie spēki ceturtdien veica uzlidojumus Irānas atbalstītu kaujinieku izmantotai infrastruktūrai Sīrijas austrumos, un tajos nogalināti 17 cilvēki, pavēstīja nevalstiskā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

ASV Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ir īstenojusi gaisa triecienus kaujinieku izmantotam Sīrijas-Irākas robežas kontroles punktam, iznīcinot "daudzus objektus". Tā bija pirmā karadarbība pret Irānas atbalstītiem grupējumiem kopš Džo Baidena inaugurācijas ASV prezidenta amatā.

"Pēc prezidenta Baidena norādījuma ASV militārie spēki šovakar veica gaisa triecienus infrastruktūrai, kuru izmantoja Irānas atbalstīti kaujinieku grupējumi Sīrijas austrumos," sacīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Šie triecieni tika sankcionēti, atbildot uz neseniem uzbrukumiem amerikāņu un koalīcijas personālam Irākā un uz draudiem šim personālam," sacīja Kērbijs.

Viņš nepateica, vai šajos triecienos bijuši ievainotie vai nogalinātie. 

SOHR informēja, ka 17 cilvēki tika nogalināti, kad trieciens trāpīja trim ar munīciju piekrautām kravasmašīnām, kuras iebrauca no Irākas, pie Sīrijas pilsētas Bukamalas.

Visi nogalinātie bija no Irākas valsts atbalstīta grupējuma "Hashed al-Shaabi", kas ir jumta organizācija daudziem nelieliem ar Irānu saistītiem kaujinieku grupējumiem.

Kērbijs sacīja, ka uzlidojumiem pakļauto vietu izmantojuši Irākas šiītu bruņotie grupējumi "Kataeb Hezbollah" un "Kataeb Sayyid al-Shuhada", kas ir pakļauti "Hashed al-Shaabi".

ASV rīkojās pēc trim raķešu uzbrukumiem Irākas objektiem, kurus izmanto ASV un koalīcijas spēki, kas cīnās pret grupējumu "Islāma valsts". 

Šie uzbrukumi Irākā bija izaicinājums Baidena administrācijai, kas gatavojas atsākt sarunas ar Irānu par tās kodolieroču programmu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu