Foto ⟩ Kazahstānas krāšņie ledāji

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Tā kā Covid-19 ierobežojumu dēļ ārvalstu ceļojumos doties nav iespējams, Kazahstānā - tāpat kā daudzviet citur pasaulē - iedzīvotāji labāk iepazīst dzimtās āres. Īpaši iecienīta šajā laikā ir Tjanšana kalnu grēda ar tās krāšņajām ziemas ainavām.

Tjanšans iestiepjas četru valstu teritorijā - Kazahstānā, Kirgizstānā, Uzbekistānā un Ķīnas Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā.

"Pagājušogad tūristu bija daudzreiz vairāk nekā iepriekšējos gados, un īpaši daudz bija vietējo tūristu," aģentūras "Reuters" žurnālistiem stāsta Mihails Kamirasovs. "Cilvēki pašlaik nevar ceļot uz ārvalstīm, tāpēc ir sākuši doties kalnos. Tas tagad ir gandrīz kā svētceļojuma galamērķis."

Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Kamirasovs atpūtniekus uzved ledājā 3500 metru augstumā virs jūras līmeņa, kur skatam paveras neparastas, ledainas ainavas.

Taču Kazahstānas ceļotgribētāju aktivitātei ir arī ēnas puse, jo taupīguma dēļ daļa no tiem kalnos dodas bez pieredzējušiem gidiem un nesekojot drošības prasībām. Kamirasovs norāda, ka atsevišķām ledāja vietām droši piekļūt var tikai ziemas laikā. 

Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Piemēram, Kamirasovs norāda uz šauru alu, kurā var ieiet pirmoreiz 20 gadu laikā. "Kad sāksies pavasaris, no šīs vietas vajadzētu izvairīties, jo ledājs kustas un [alas sienas] varētu sabrukt," viņš stāsta.

Līdzīgi kā citi ledāji, arī Tjanšana ledus kūst. Kamirasovs stāsta, ka ledājs atkāpies par apmēram pusotru kilometru kopš viņa pirmā apciemojuma pirms 30 gadiem.

Izkusušo ledāju vietā paliek ezeri, kuri mēdz pārplūst un izraisīt dubļu nogruvumus. Tjanšans atrodas netālu no Kazahstānas lielākās pilsētas Almati. Blīvi apdzīvotās vietās dubļu nogruvumi ir jo īpaši bīstami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu