Tūkstoši ielās pieprasa Armēnijas premjera atkāpšanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vairāki tūkstoši opozīcijas atbalstītāju piektdien devušies Erevānas ielās, lai pieprasītu premjerministra Nikola Pašinjana atkāpšanos.

Bijušais premjerministrs Vazgens Manukjans, kuru opozīcija izvirzījusi kā Pašinjana pēcteci, aicinājis protestiem pievienoties visus armēņus.

"Tautai jāiziet ielās un jāpauž sava griba, lai mēs varētu izvairīties no asinsizliešanas un haosa," uzrunājos savus atbalstītājus, paziņoja Manukjans. "Vau nu mēs no viņiem (Pašinjana un viņa līdzgaitniekiem) atbrīvosimies, vai arī zaudēsim Armēniju."

Ceturtdien Armēnijā izcēlās jauna krīze, kad armija pieprasīja Pašinjana un viņa vadītās valdības atkāpšanos.

Savukārt Pašinjans izveda ielās 20 000 savu atbalstītāju un apsūdzēja armiju apvērsuma mēģinājumā.

Tikmēr opozīcija sapulcināja 10 000 savu atbalstītāju, kuri pie parlamenta ēkas uzslēja teltis un sāka būvēt barikādes, paužot apņēmību neizklīst un protestus turpināt cauru diennakti.

Opozīcijā esošās Armēnijas Revolucionārās federācijas līderis Geghams Manukjans žurnālistiem pavēstīja, ka vienīgais, par ko opozīcijas partijas gatavas runāt ar Pašinjanu, ir viņa demisija.

Pašinjans ir paziņojis, ka ir gatavs sarunām ar opozīciju, lai mazinātu spriedzi, taču piedraudējis aizturēt jebkuru, kurš pārkāps likumu.

Spiediens pret Pašinjanu pieaudzis kopš sakāves karā ar Azerbaidžānu par strīdus teritorijām ap Kalnu Karabahu, taču viņš līdz šim ignorējis atkārtotās prasības atkāpties.

9. novembrī noslēgto pamiera vienošanos, ar kuru tika izbeigta karadarbība Kalnu Karabahā un kuras rezultātā Azerbaidžāna atguva kontroli pār vairākiem rajoniem, kas ietver šo strīdus teritoriju, daudzi armēņi uztvēruši kā nacionālu pazemojumu.

Taču Pašinjans norādījis, ka viņam nav bijis citas izvēles un ka atteikšanās no pamiera būtu nesusi Armēnijai vēl lielākus zaudējumus.

Naktī, kad tika parakstīta vienošanās, Erevānā izcēlās stihiski protesti, kuru dalībnieki izdemolēja valdības un parlamenta ēkas.

Pašinjana pretinieki pēc tam regulāri turpinājuši savas protesta akcijas, taču premjers atteicies piekāpties prasībām demisionēt un izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Armija līdz šim visumā izrādīja viņam atbalstu, taču, reaģējot uz ģenerālštāba priekšnieka vietnieka Tigrana Hačatrjana atbrīvošanu no amata, tagad arī augstākās militārpersonas pieslējušās prasībām Pašinjanam atstāt amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu