ES līderi sola lielāku sadarbību aizsardzības jomā (4)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi vēlas nākamā gada sākumā parakstīt kopīgu aizsardzības stratēģiju, lai uzlabotu sadarbību drošības jautājumos, piektdien paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

"Mēs vēlamies palielināt investīcijas aizsardzībā, un mēs vēlamies palielināt civilās un militārās iespējas un gatavību darboties," pēc līderu videokonferences medijiem paziņoja Mišels.

ES pēdējos gados vēlas panākt ciešāku sadarbību drošības jautājumos, piemēram, plānojot kopīgi finansētus attīstības projektus.

Tālejošais mērķis ir lielāka stratēģiskā autonomija, kas ļautu Eiropai aizstāvēt savas intereses un vērtības uz pasaules skatuves, kur ASV šķietami sāk zaudēt savas pozīcijas, kamēr Ķīna un Krievijas kļūst arvien pašpārliecinātākas.

ES dalībvalstis tādēļ strādā pie jauna "stratēģiskā kompasa", identificējot draudus un veidus, kādos uz tiem atbildēt. Ideja ir radīt kopīgas vadlīnijas, lai panāktu vienotu reakciju krīzes situācijās.

Mišels sacīja, ka šāds dokuments varētu tikt izstrādāts līdz 2022.gada martam.

ES līderu videokonferencē piedalījās arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, lai apspriestu sadarbību starp bloku un NATO.

"ES centieni iet roku rokā ar militārajiem centieniem kontinentā," pirms sarunām sacīja Stoltenbergs.

"NATO galvenais uzdevums šīs pandēmijas laikā bijis pārliecināties, ka krīze veselības jomā nepārvēršas drošības krīzē," sacīja Stoltenbergs, norādot, ka "draudi, ar kuriem mēs saskārāmies pirms pandēmijas, joprojām ir tepat - Krievijas agresīvā rīcība, terorisma brutālākās formas, moderni kiberuzbrukumi, Ķīnas ietekmes pieaugums un klimata izmaiņu ietekme uz drošību".

ES līderi arī apsprieda, kā palielināt noturību pret kiberuzbrukumiem un hibrīdajiem draudiem, un pārrunāja attiecības ar dienvidu kaimiņiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu