Austrumu bloka arhitektūra: kinoteātru futūrisms (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

No padomju konstruktīvisma līdz modernismam, no brutālisma līdz futūrismam - padomju laika arhitektūra ir pārpilna ar interesantiem objektiem un faktiem. Atskats uz padomju arhitektūras mantojumu – pieci futūriski kinoteātri, kas definē ēru.

Foto: Wikimedia Commons

Kinoteātris “Октябрь” (1967)

Kinoteātris “Oktobris” tika uzbūvēts, pieminot Padomju Savienības 50. gadadienu. Pēcāk tas tika pārveidots, lai atbilstu visām mūsdienu kinoteātru aktuālajām prasībām, tomēr saglabāja to pašu izskatu un vēsturisko, ģeogrāfisko nozīmi. Rekonstruētais kinoteātris ir lielākais multiplekss Baltkrievijā. Tajā izveidotas vienpadsmit auditorijas ar vairāk nekā 3000 sēdvietām. 2007. gadā kino “Oktobris” kļuva par vienu no pirmajiem kinoteātriem Baltkrievijā, kas tika aprīkots ar digitālo projektoru.

Foto: Wikimedia Commons

Kinoteātris “Пушкинский” (1961)

Vēsturiskais Puškina kinoteātris tika izveidots, lai tajā izrādītu Padomju Savienības labākos kinematogrāfiskos darbus. Drīz pēc tā uzcelšanas tas kļuva par vienu no valsts ikonu orientieriem, kurā notika nacionālie un starptautiskie filmu festivāli. Arhitektūra piešķīra vērtību tā apkārtnei, tas sasaucās ar urbāno Puškina laukumu un kultūrvēsturisko arhitektūru ap to, vilinot apmeklētājus kinoteātra pasaulē. Kino vēsturiskās fotogrāfijas izceļ ēkas vieglo un nedaudz caurspīdīgo atmosfēru. Struktūra balstās uz vairāk nekā 25 kolonnām. Pēc tam, kad tas tika pamests, Bruklinas arhitektūras biroja “Popular Architecture” 2011. gadā iesniegtais priekšlikums deva kinoteātrim mūsdienīgu renovāciju.

Foto: Wikimedia Commons

Kinoteātris “Россия” (1975)

Celts laika posmā no 1968. līdz 1975. gadam, šis kinoteātris tika uzskatīts par lielāko kino Armēnijā un izklaidēja gandrīz 2500 apmeklētāju. Kino ēkas unikālais dizains sastāv no diviem lieliem, burām līdzīgiem betona elementiem, kas uzbūvēti no masīvas platformas. Dizaina mērķis bija attēlot Ararata kalna zemākās un augstākās virsotnes, kas ir armēņu tautas simbols, lepnums un sāpe, jo šodien atrodas kaimiņos - Turcijā. Kas attiecas uz interjeru, tas bija dekorēts ar atstarojošām metāla plāksnēm šūnveida izkārtojumā. Kinoteātra centrālo telpu rotāja konsolveida kāpnes un leņķveida vitrāžas. Tomēr tas tika pamests neilgi pēc Padomju Savienības sabrukuma, 90. gados kļūstot par tirdzniecības centru.

Foto: Wikimedia Commons

Kinoteātris “Kосмос” (1987)

Iespējams, visizcilākais šīs ēkas arhitektoniskais elements ir tā fasāde - rotāta ar “galaktiskām” mozaīku kompozīcijām. Arhitekta grafiskās kompozīcijas akcentētas ar nerūsējošā tērauda zvaigznēm līdzīgiem elementiem un figūrām, kas novietotas virs dzeltenām, zilām, zaļām un violetām mozaīkām.

Foto: Wikimedia Commons

Kinoteātris “Arman” (1967)

“Arman” ir viens no nedaudzajiem kinoteātriem, kas ir saglabājis savu sākotnējo darbību līdz mūsdienām. Tas bija pirmais kinoteātris Almati, kurā demonstrēja 3D un digitālās stereofilmas. Pēc Padomju Savienības sabrukuma kino īslaicīgi tika pārveidots par deju klubu. Tā kā kinoteātris kļuva par nozīmīgu vietu Almati iedzīvotājiem, tā bija populāra kultūrtelpa un satikšanās vieta, kurā norisinājās arī starptautiski filmu festivāli un pirmizrādes. Tas pulcēja ļaudis, pat ja viņu mērķis nebija skatīties kino.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu