Sekojot ES misēkļiem, Čehija lūdz Krieviju piegādāt "Sputnik V" vakcīnas (56)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Kavējoties ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību organizētajām vakcīnu pret Covid-19 piegādēm, Čehija, kur inficēšanās līmenis ar jauno koronavīrusu pašlaik ir augstākais Eiropā, lūgusi Krieviju piegādāt tur ražoto vakcīnu "Sputņik V" , svētdien pavēstīja Čehijas prezidents Milošs Zemans.

"Pēc konsultēšanās ar premjerministru [Andreju Babišu] esmu nosūtījis vēstuli [Krievijas prezidentam] Vladimiram Putinam, lūdzot piegādāt vakcīnu "Sputņik"," Čehijas ziņu telekanālam "CNN Prima News" sacīja Zemans.

"Informācija no Krievijas vēstniecības liecina, ka sūtījums varētu būt klāt dažās dienās," teica Čehijas prezidents.

Zemans, kurš pazīstams ar draudzīgu attieksmi pret Maskavu un Pekinu, piebilda, ka viņam nekas nebūtu pretī, ja Čehijā tiktu izmantota arī Ķīnas uzņēmuma "Sinopharm Biotech" vakcīna, jo "vakcīnai nav ideoloģijas".

Ne "Sputņik V", ne "Sinopharm Biotech" vakcīnu nav apstiprinājis Eiropas Savienības regulators Eiropas Zāļu aģentūra, tomēr šīs vakcīnas Čehijā varētu lietot, ja tās apstiprinātu Čehijas regulators - Valsts zāļu kontroles birojs.

Zemana viedokli atbalstīja arī Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.

"Viss, kas mums vajadzīgs, ir Valsts zāļu kontroles biroja zīmogs," sacīja Babišs.

"Sešdesmit piecas valstis pasaulē grib Krievijas vakcīnu, tostarp sešas ES valstis, kāpēc teikt "ak, Jēzus, tas ir šausmīgi",  teica Čehijas premjers.

"Ticiet man, kad es saku, ka arī ES valstis dažu mēnešu laikā lūgs vakcīnu "Sputņik"," piebilda Babišs, kurš ir populistiskās partijas "ANO 2011" līderis.

Gan Zemans, gan Babišs jau ir sapotēti pret Covid-19 ar ASV kompānijas "Pfizer" un Vācijas uzņēmuma "BioNTech" vakcīnu.

Kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju pēdējās 14 dienās Čehijā ir 1120 gadījumi, liecina jaunie Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) dati

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu