Skaistumkopšana, sākumskola klātienē, 500 eiro bērniem un citas izmaiņas, kas stājas spēkā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: FamVeld, Shutterstock.

Pirmdien, 1.martā, stājas spēkā virkne izmaiņu pasākumos, kas noteikti koronavīrusa Covid-19 ierobežošanai, piemēram, atsāksies skaistumkopšanas pakalpojumi klātienē, vietām dažu sākumskolu skolēni varēs mācīties klātienē, bet visas ģimenes šī mēneša laikā saņems vienreizēju 500 eiro pabalstu par katru bērnu.

No šodienas klātienes mācības 1.-4. klasei var organizēt skolas no 22 epidemioloģiski drošiem novadiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) aktuālākie dati.

Pagājušajā nedēļā, trīs dienas pēc jaunāko klašu mācību atsākšanas klātienē vairākās pašvaldībās epidemioloģiski drošo pašvaldību kritērijiem vairs neatbilda Auces, Burtnieku, Cesvaines, Krustpils, Saulkrastu, Skrundas un Vecpiebalgas novads.

Turpretim epidemioloģiski drošo pašvaldību sarakstam pievienojās Alojas, Apes, Lubānas un Zilupes novads.

Kopumā uz 24.februāri "drošās skolas" principam atbilst 22 novadi - Alojas, Alsungas, Apes, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Kuldīgas, Ķeguma, Lubānas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņu, Rūjienas, Salacgrīvas, Siguldas, Skrīveru, Tērvetes, Vecumnieku un Zilupes novads.

Otrdien ministri konceptuāli vienojās, ka SPKC būs tiesīgs lemt par klātienes mācību atļaušanu 1.-4. klasei, ja pašvaldībā divu nedēļu saslimstības rādītājs nepārsniegs 220 slieksni uz 100 000 iedzīvotājiem un nebūs novērots straujš Covid-19 saslimstības pieaugums.

Taču, ja SPKC epidemioloģiski drošajā pašvaldībā novēros strauju saslimstības pieaugumu, SPKC būs tiesīgs pašvaldībai noteikt klātienes mācību apturēšanu mazajām klasītēm līdz brīdim, kad situācija atkal būs atbilstoša "drošās skolas" principam.

Atļauts sniegt manikīra, pedikīra, podologa un friziera pakalpojumus

No šodienas atļauts sniegt manikīra, pedikīra, podologa un friziera pakalpojumus, ievērojot stingras papildu drošības prasības skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietām un pakalpojumu sniedzējiem, kā arī pastiprinot to ievērošanas kontroli.

Drošas skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas koncepts Covid-19 apstākļos ietver pastiprinātas drošības prasības klientu apkalpošanas organizēšanai, distancei pakalpojumu sniegšanas laikā, individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanai pakalpojuma sniedzējam, dezinfekcijas līdzekļu lietošanai, telpu vēdināšanai, prasības darba piederumiem un aprīkojumam, prasību pakalpojumu sniedzējiem noteikt atbildīgo personu par epidemioloģisko prasību ievērošanas kontrolei.

Aizliegts sniegt mobilos skaistumkopšanas pakalpojumus, izbraucot pie klienta, lai sniegtu pakalpojumus mājas apstākļos.

Pakalpojumu sniedzēju uzraudzību veiks Veselības inspekcija sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru, Valsts policiju un pašvaldību policiju.

Sāk piešķirt 500 eiro atbalstu par katru audzināšanā esošu bērnu

No marta Latvijā sāk piešķirt 500 eiro atbalstu par katru audzināšanā esošu bērnu - kopumā par 364 097 bērniem.

Valdība pagājušajā nedēļā nolēma no valsts budžeta programmas neparedzētiem gadījumiem piešķirt Labklājības ministrijai 182,08 miljonus eiro, lai nodrošinātu vienreizēja atbalsta izmaksu personām, kuras audzina bērnus, 500 eiro apmērā par katru bērnu.

Šāds atbalsts pienāksies personai, kurai ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti vai kurai sakarā ar bērna dzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns dzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Vienreizējo atbalstu par katru bērnu saņems arī tie, kuriem tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu līdz viena gada vecumam

vai ģimenes valsts pabalstu ārkārtējās situācijas laikā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) par tiem bērniem, par kuriem piešķirts bērna kopšanas pabalsts līdz viena gada vecumam vai ģimenes valsts pabalsts, piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, atbalstu izmaksā bez personas iesnieguma līdz 31.martam.

Savukārt tām personām, kurām no šodienas līdz ārkārtējās situācijas beigām rodas tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu līdz viena gada vecumam, piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti vai maternitātes pabalstu, kā arī personām, kuras saņem maternitātes pabalstu, VSAA atbalstu izmaksā bez personas iesnieguma 30 dienu laikā no dienas, kad piešķirts bērna kopšanas pabalsts līdz viena gada vecumam vai ģimenes valsts pabalsts.

Tiem, kuriem no 2021.gada šodienas līdz ārkārtējās situācijas beigām radīsies tiesības saņemt minēto atbalstu, VSAA izmaksās bez iesnieguma 30 dienu laikā no dienas, kad piešķirts bērna kopšanas pabalsts līdz viena gada vecumam vai ģimenes valsts pabalsts.

Bēru ceremonijas arī iekštelpās

No šodienas atļauta bēru ceremonijas organizēšana iekštelpās, kur var piedalīties ierobežots cilvēku skaits un jānodrošina visu epidemioloģiskās drošības prasību ievērošana Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Līdz ar to bēru ceremonijās iekštelpās būs atļauts pulcēties ne vairāk kā desmit cilvēkiem vienlaikus, bet ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām.

Starp desmit klātesošajiem netiek skaitītas personas, kas tieši saistītas ar bēru norises nodrošināšanu.

Vienlaikus spēkā ir saimnieciskā pakalpojuma sniedzējiem noteiktais pienākums, ka pakalpojuma sniegšanas vietā, tostarp arī bēru ceremonijas vietā, vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetru no telpas platības.

Tāpat vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 15 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs. Bēru ceremonijās iekštelpās visiem apmeklētājiem būs jālieto mutes un deguna aizsegi.

Individuālas fotosesijas ārtelpās

No šodienas varēs organizēt individuālas fotosesijas ārtelpās, kas bija liegts kopš pagājušā gada 6.novembra.

No šodienas atļauta individuālo fotopakalpojumu sniegšana fiziskām personām brīvā dabā, ievērojot valstī spēkā esošās epidemioloģiskās drošības prasības attiecībā uz distances ievērošanu un cilvēku skaitu.

Fotosesijas norises nosacījumi paredz, ka pakalpojumu sniedz viens fotogrāfs, pakalpojumu sniedz vienai personai un pakalpojuma sniedzējam un saņēmējam jāievēro divu metru distance.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu