Kariņa valdība sevi vēl nav izsmēlusi, uzskata Levits (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas prezidents Egils Levits.
Latvijas prezidents Egils Levits. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdībā sevi vēl nav izsmēlusi, uzskata Valsts prezidents Egils Levits.

Intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" Valsts prezidents pauda pārliecību, ka katrs valdības ministrs cenšas strādāt pēc labākās sirdsapziņas, darot to, ko uzskata par pareizāko.

Levits uzskata, ka Kariņa vadītā valdība sevi vēl nav izsmēlusi, savukārt tās locekļi vēl padomās un izvērtēs, kā rīkoties, lai kopīgi sasniegtu mērķi.

"Jāapzinās, ka viņi ir viena komanda un katram tajā ir sava loma. Ir jāaizmirst savstarpējās nesaskaņas. Tā ir kā hokeja komanda - ja tā sastāv tikai no zvaigznēm, tad tai ir grūti uzvarēt, bet, ja komandā notiek saspēle, tad tā var uzvarēt," sacīja amatpersona. Levita ieskatā valdības ministru saspēle gan pagaidām nav bijusi tik laba, cik varētu būt. Levits domā, ka valdības locekļi tomēr sapratīs, ka nepieciešama saspēle un savstarpējas piespēles, lai Ministru kabinets kā hokeja komanda kopā uzvarētu.

Levits pārliecināts, ka

valdībai ir jāgatavojas Covid-19 trešā uzliesmojuma vilnim, par ko brīdina eksperti un citas valstis. Prezidenta ieskatā ierobežojumu mīkstināšana, tādējādi palielinot cilvēku kontaktu skaitu, nav pareiza,

taū viņš atzina, ka "vienu otru lietu"  gan var koriģēt, tomēr nepalielinot cilvēku kontaktu skaitu.

Jautāts, kuram būtu jāatbild, ja saslimstības rādītāji augs arī bez ierobežojumu atcelšanas, Levits atzina, ka nevienam nav brīnumnūjiņas, savukārt, ja viss darīts pareizi, tad pieaugums būs mazāks, nekā tad, ja darīts nepareizi. Levits mudina ņemt vērā citu valstu pieredzi, domājot par Covid-19 ierobežojošiem pasākumiem.

Savukārt, komentējot vakcinācijas tempus, prezidents pauda, ka 4000 diennaktī pret Covid-19 vakcinēto cilvēku skaits ir labs, taču vienlaikus absolūti nepietiekošs.

Viņaprāt, Vakcinācijas projekta birojs jau ir "šo to izdarījis", taču paveiktā apjoms vēl nav pietiekošs.

"Līdz šim lielākais vienā diennaktī pret Covid-19 vakcinēto cilvēku skaits sasniedza 4000, kas ir labi, bet absolūti nepietiekoši," tāpat atzina Levits, uzsverot, ka ir jādomā par iedzīvotāju masveida vakcināciju, kas ārkārtējā situācijā ir kaut kas pilnīgi cits, nekā katru rudeni pie ģimenes ārstiem vakcinēties pret gripu.

Prezidenta ieskatā Latvijā jāņem piemēros no valstīm, kur šāda masveida vakcinācija jau notiek, turklāt masveida vakcinācijas plānošanai jānotiek jau tagad, jo tieši masveida vakcinācija ļaus paglābties no pandēmijas postošajām sekām. Levits pastāstīja, ka, piemēram, Kauņas ledushalle ir pārvērsta par vakcinācijas centru, dienā poti tajā saņemot pat 6000 cilvēku. "Tie ir paraugi, uz ko jātiecas," piebilda amatpersona.

Levits uzskata, ka Latvijā pagaidām ir pāragri runāt par papildu iespējām personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19, kā tas paredzēts citās valstīs. Viņaprāt, par to būtu iespējams runāt vien tad, kad Latvijā pieejamo vakcīnu apjoms un vakcinācijas ātrums būs tāds, ka ikviens, kurš vēlēsies, varēs saņemt poti pret koronavīrusu.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 70 cilvēki, bet otro - tikai viens, tādējādi kopumā svētdien tikusi vakcinēta 71 persona, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Brīvdienās vakcinācijas temps ir samazinājies - salīdzinoši līdz šim intensīvākās vakcinēšanas dienās Latvijā ir tikuši sapotēti vairāk nekā 4000 cilvēku. "Gribu pabrīdināt, ka nedēļas nogalē vakcinācijas temps samazināsies," vēl pirms nedēļas nogales tvītoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), vienlaikus solot, ka "nedēļas plānu 7x2000 izpildīsim". Šie rādītāji bija sasniegti jau tvītošanas brīdī, bet kopumā pagājušajā nedēļā veikti ap 16 000 pošu.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 45 049 cilvēki, bet abas devas - 17 016 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši nepilni 2,4% iedzīvotāju, bet abas - 0,9%.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes joprojām kavējas un ir salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu