Netanjahu apsūdz Irānu uzbrukumā kravas kuģim

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu Foto: Alex Kolomoisky/Pool via AP

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien apsūdzējis Irānu par uzbrukumu Izraēlas kompānijai piederošam kravas kuģim Omānas līcī pagājušajā nedēļā.

Premjerministrs Izraēlas sabiedriskajai raidorganizācijai "Kan" sacīja, ka uzbrukumā noteikti vainojama Irāna, bet nesniedza nekādus pierādījumus šim apgalvojumam.

"Irāna ir Izraēlas lielākais ienaidnieks, es esmu apņēmies to apturēt," paziņoja Netanjahu, piebilstot, ka Izraēla pretdarbojas Irānai visā reģionā.

Izraēlas uzņēmumam piederošo kravas kuģi "Helios Ray" piektdien skāra sprādziens, kad tas bija ceļā no Vidusjūras uz Singapūru.

Apkalpe sprādzienā necieta, bet kuģim izveidojās vairāki caurumi, liecina ASV amatpersonu sniegtā informācija.

Kuģis svētdien piestāja Dubaijas ostā, lai veiktu remontu.

Vēl nav skaidrs, kas izraisīja sprādzienu.

No kuģa bija izkrautas automašīnas vairākās ostās Persijas līcī, pirms sprādziens piespieda to mainīt kursu.

Pēdējās dienās Izraēlas aizsardzības ministrs un armijas komandieris likuši noprast, ka par uzbrukumu kuģim vaino Irānu.

Sīrijas valsts mediji aizvadītajā naktī ziņoja par vairākiem gaisa uzlidojumiem netālu no Damaskas, norādot, ka vairums raķešu tika pārtvertas. Sīrijas mediji ziņoja, ka uzlidojumus veikusi Izraēla.

Izraēlas mediji vēstīja, ka gaisa uzlidojumi bijuši vērsti pret Irānas mērķiem, atbildot uz uzbrukumu kuģim.

Izraēla pēdējos gados uzbrukusi simtiem Irānas mērķu Sīrijā, un Netanjahu vairākkārt uzsvēris, ka Izraēla neakceptēs Irānas militāro klātbūtni Sīrijā.

Irāna un tās atbalstītaisLibānas šiītu bruņotais grupējums "Hezbollah" sniedz palīdzību Sīrijas prezidenta Bšara al Asada valdībai vairāk nekā desmit gadus ilgajā pilsoņkarā.

Izraēlas armija ir atteikusies sniegt komentārus, un arī Irāna nav komentējusi Netanjahu apgalvojumus.

Irāna savukārt vainojusi Izraēlu vairākos nesenos uzbrukumos, tostarp mistiskajā sprādzienā, kas pagājušajā vasarā sagrāva ēku Irānas Natanzas kodolobjektā, un irāņu kodolzinātnieka Mohsena Fahrizades nogalināšanā. Irāna ir vairākkārt solījusi atriebties par Fahrizades slepkavību.

"Svarīgi, lai Irānai nav kodolieroču, ar vai bez vienošanās, to es arī teicu savam draugam [ASV prezidentam Džo] Baidenam," sacīja Netanjahu.

Irānas atriebības draudi raisa bažas Izraēlā, kopš tā normalizēja attiecības ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Bahreinu pērnā gada septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu