Desmit topoši īpaši augsti debesskrāpji (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Vairāki no pasaulē pazīstamiem arhitektu birojiem, tostarp "BIG", "Foster + Partners", "Zaha Hadid Architectc" un "Dorte Mandrup", pašlaik projektē īpaši augstus debesskrāpjus. Lūk, desmit  augstceltnes, kuras plānots pabeigt tuvākajos gados.  

Ēkas, kuru augstums pārsniedz 300 metrus, Starptautiskā Augstceltņu un pilsētvides padome (CTBUH) klasificē kā īpaši augstus debesskrāpjus.

Kopš Kraislera ēka Ņujorkā 1930. gadā kļuva par pasaules pirmo superaugsto debesskrāpi, pasaulē ir uzbūvētas vairāk nekā 170 īpaši augstās celtnes, un to skaits pēdējos gados strauji palielinās. 2019. gadā vien tika pabeigtas 26 augstceltnes, kuru augstums pārsniedz 300 metrus.

Daudzus šos augstos debesskrāpjus projektējušas studijas, kas īpaši specializējas šo inženiertehniski sarežģīto ēku būvniecībā, piemēram, "Kohn Pedersen Fox", "Skidmore, Owings & Merrill" un "Adrian Smith + Gordon Gill". Tomēr arvien biežāk šajā lauciņā sāk darboties studijas, kas plašāk pazīstamas ar dažādiem kultūras projektiem.

"Vista Tower" Čikāgā, ASV

Studio Gang

Foto: Studio Gang

"Vista Tower" plānots nodot ekspluatācijai jau šogad. Tas ir savstarpēji vienotu stikla torņu trio, ko izstrādājis Žannas Gangas arhitektu birojs "Studio Gang". Stāvot līdzās Čikāgas upei, visiem trīs debesskrāpjiem būs viļņota, zili zaļa stikla fasāde, kuras augstākais tornis sasniegs 348 metrus.

"50 Hudson Yards" Ņujorkā, ASV

Foster + Partners

Foto: Foster + Partners

308 metru augsto biroju ēku, kuru plānots pabeigt 2022. gadā, projektēja Lielbritānijas arhitektu studija "Foster + Partners". Tā sastāvēs no trim pakāpieniem, un tai būs betona, tērauda iekšiene un stikla fasāde.

"The Spiral" Ņujorkā, ASV

BIG

Foto: BIG

Nākamajā gadā plānots pabeigt arī dāņu arhitekta Bjarke Ingela studijas "BIG" 314 metrus augsto spirālveida biroju torni. Savu nosaukumu debesskrāpis ir guvis no pakāpienveida terasēm, kas apvij to visā celtnes augstumā.

"The One" Toronto, Kanādā

Foster + Partners

Foto: Foster + Partners

"The One" ir vēl viens arhitektu studijas "Foster + Partners" īpaši augstais debesskrāpis, kuru paredzēts pabeigt nākamajos pāris gados. Bāls bronzas krāsas apšuvums pārklās debesskrāpja fasādes elementus, un tā taisnstūra forma tiks sadalīta blokos pēc tā mehāniskajiem līmeņiem. Tas būs 306 metrus augsts dzīvojamais tornis, kuru pagaidām plānots nodot ekspluatācijai 2023. gadā.

"Bestseller Tower" Brandē, Dānijā

Dorte Mandrup

Foto: Dorte Mandrup

Arhitektu biroja "Dorte Mandrup" plānā ir padarīt šo 320 metrus augsto debesskrāpi klimata pozitīvu - kā daļu no firmas apņemšanās uzturēt un sekmēt ilgtspējību. Torni ir plānots pabeigt 2023. gadā, un tajā būs iekārtota viesnīca un biroju telpas. Papildus tam līdzās plānots izveidot arī mazstāvu ēku kopumu.

"The Towers" Maiami, ASV

Foster + Partners

Foto: Foster + Partners

Normana Fostera trešais gaidāmais īpaši augstais projekts būs divi vienādi torņi, un abi būs 320 metrus augsti. Torņu celtniecība tika apstiprināta pēc tam, kad Maiami paaugstināja ēku augstuma ierobežojumus. 2023. gadā, kad projekts tiks pabeigts, tajā atradīsies 660 dzīvokļi.

"Tower C" Šeņdžeņā, Ķīnā

Zaha Hadid Architects

Foto: Zaha Hadid Architects

Arī "Zaha Hadid Architects" plānā ir divi savienoti īpaši augstie debesskrāpji. Arhitektu birojs, kuru dibināja Zaha Hadīda un kuru nu vada Patriks Šūmahers, projektējis torni finanšu rajonam Šeņdžeņā. Augstākais no torņiem būs gandrīz 400 metrus augsts, un abas konstrukcijas savienos terases ar apstādījumiem.

"Tech Tower" Tokijā, Japānā

Sou Fujimoto Architects

Foto: Sou Fujimoto Architects

Topošais 390 metrus augstais objekts pretendē kļūt par Japānas augstāko celtni. Projektu plāno pabeigt 2028. gadā, un tas tiek veidots sadarbībā ar arhitektu biroju "Mitsubishi Jisho Sekkei".

"Gehry Project" Toronto, Kanādā

Frank Gehry

Foto: Gehry Partners, LLP

Kopš projekta ieceres 2013. gadā tas ir piedzīvojis vairākas iterācijas. Pašlaik augstākais no diviem torņiem ir 298 metri, tāpēc tam īsti nepiemīt īpaši augsto debesskrāpju statuss. Savā jaunākajā paziņojumā Frenks Gerijs atklāja, ka abi debesskrāpji tiks pārklāti ar teksturēta atstarojoša alumīnija paneļiem.

"1200 Bay Street" Toronto, Kanādā

Herzog & de Meuron

Foto: Herzog & de Meuron

Lai arī projekts vēl ir plānošanas stadijā, šī celtne pretendē kļūt par augstāko debesskrāpi Kanādā – 324 metri. 87 stāvu debesskrāpis plānots Toronto Jorkvilas rajonā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu