Ierobežojumi Latvijas ekonomikā mēnesī izmaksā 100 miljonus eiro (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Slēgtie veikali tirdzniecības centrā "Origo''.
Slēgtie veikali tirdzniecības centrā "Origo''. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ierobežojumi Latvijas ekonomikā mēnesī izmaksā 100 miljonus eiro, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumā par aktuālo situāciju tautsaimniecībā.

Izskatīšanai valdībā iesniegtajā ziņojumā EM apkopojusi informāciju par tendencēm ekonomikā 2020.gadā. Ministrija norāda, ka 2020.gadā iekšzemes kopprodukts samazinājās par 3,6%, mājsaimniecību patēriņš saruka par 10%, eksports samazinājās par 2,7%, bet imports samazinājās par 3,3%. Tajā pašā laikā investīciju apjoms pērn auga par 0,2%.

Vienlaikus EM secina, ka 2020.gadā ekonomikas kritumu mazināja preču eksporta kāpums. Preču eksports pērn auga par 224 miljoniem eiro jeb 1,7%, sasniedzot 13,19 miljardus eiro. Turpretī pakalpojumu eksports saruka par 1,185 miljardiem jeb 21,2% - līdz 4,4 miljardiem eiro.

Ziņojumā arī norādīts, ka nedaudz uzlabojas Baltijas valstu ekonomikas sentimenta indekss 2021.gada februārī, salīdzinot ar janvāri. 

Vērtējot Latvijas ekonomikas turpmākās attīstības tendences, EM norāda, ka joprojām pastāv nenoteiktība ar epidemioloģiskās situācijas attīstību un kā tā ietekmēs izaugsmi ne tikai tuvākajos mēnešos, bet arī vidējā termiņā. "Jo dziļaka ekonomikas recesijas 2021.gada sākumā, jo ilgāks laiks būs nepieciešams, lai ekonomika atgrieztos pie pirmskrīzes izaugsmes," secina ministrija.

Ziņojumā arī norādīts, ka ierobežojumi mazumtirdzniecības nozarē vien mēnesī izmaksā 26 miljonus eiro, savukārt kopumā ekonomikā ierobežojumi izmaksā 100 miljonus eiro mēnesī.

"Neviens nezina, cik ilgi nāksies sadzīvot ar vīrusu. Tomēr ekonomikai un nozarēm ir jāpielāgojas darbam Covid-19 apstākļos. Tas nenozīmē ierobežojumu mīkstināšanu vai atcelšanu, bet gan pārskatīšanu un pielāgošanu esošajiem apstākļiem," uzskata EM.

Krīzes mazināšanai EM iesaka sniegt atbalstu eksportējošo nozaru konkurētspējai tirgus nišu saglabāšanai esošajos apstākļos.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu