Ministre: situācija Lietuvā neļauj runāt par jauniem karantīnas atvieglojumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto.
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto. Foto: AP/Scanpix

Esošā epidemioloģiskā situācija šobrīd Lietuvas valdības ārkārtējo situāciju komisijai neļauj ieteikt valdībai apspriest jaunus Covid-19 dēļ noteiktās karantīnas atvieglojumus, pirmdien pēc komisijas sēdes žurnālistiem sacījusi tās priekšsēdētāja, iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Kopumā raugoties, situācija neuzlabojas un jau kādu laiku nav pazīmju, ka skaitļi būtu labi. Rādītāji (..) nav tādi, lai mēs varētu apspriest atvieglojumus," viņa atzinusi. "Nekādus ieteikumus šodien pēc sēdes valdībai neesam snieguši.  Saslimstība nemazinās tik ātri, kā cerējām, tādēļ jāizskata visi priekšlikumi, lai neļautu situācijai pasliktināties."

Ministre vienīgi pieļāvusi, ka valdība varētu ļaut atsākt autovadītāju eksāmenus.

Vienlaikus Bilotaite uzsvērusi, ka Lietuvā pašlaik ir pārāk zems testēšanas apjoms, tādēļ sēdē nolemts izveidot ekspertu grupu, kam līdz piektdienai būtu jāsniedz ieteikumi, kā to palielināt.

Tikmēr Lietuvas galvenā epidemioloģe Loreta Ašokliene norādījusi, ka saslimstības rādītājs Lietuvā šobrīd ir labāks nekā vidēji Eiropas Savienībā, bet vienlaikus brīdinājusi, ka aptuveni pusē no 60 Lietuvas pašvaldībām vērojams saslimstības un pozitīvo koronavīrusa testu īpatsvara pieaugums un 12 pašvaldībās situācija atbilst tā dēvētajam D scenārijam - bargākajam no četriem iespējamajiem karantīnas režīmiem.

Viņa arī aicinājusi paturēt prātā, ka 12 ES valstīs saslimstība pieaug un visās dalībvalstīs konstatēta inficēšanās ar jaunajiem vīrusa paveidiem.

Kā ziņots, karantīna Lietuvā tika izsludināta novembra sākumā, bet kopš decembra vidus pārvietošanās starp pašvaldībām atļauta tikai īpašas nepieciešamības gadījumos. Februāra sākumā darbu varēja atsākt slēpošanas centri, bet no aizpagājušās nedēļas ļauts atvērt nepārtikas preču veikalus, kuriem ir atsevišķa ieeja no āra, kā arī frizētavas un skaistumkopšanas salonus.

Pagājušajā nedēļā valdība nolēma karantīnu pagarināt līdz marta beigām un pārvietošanās ierobežojumus -  līdz 15.martam, tomēr beidzot atļāva iedzīvotājiem brīvi pārvietoties starp lielo pilsētu un tās apņemošo rajonu pašvaldībām. 

Atļauts arī nevalkāt sejas maskas ārā, ja iespējams ieturēt divu metru atstatumu no citu mājsaimniecību locekļiem.

Pēc Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 1.martā Lietuvā ir 251,5. Pozitīvo testu īpatsvars pagājušajā diennaktī bijis 7,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu