Covid-19: Brisele virzīs likumprojektu par "Zaļajām caurlaidēm" ceļošanai (4)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. Foto: JOHANNA GERON / POOL / AFP, Cryptographer/Shutterstock. Kolāža: TVNET

Brisele šomēnes virzīs izskatīšanai likumprojektu par vakcinācijas pasēm, paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Tā dēvētās Zaļās caurlaides saturēs datus par vakcināciju pret Covid-19, veiktajiem Covid-19 testiem un citu medicīnisko informāciju.

Ja likumprojekts tiks pieņemts, caurlaižu ieviešana prasīs vairākus mēnešus. Ātrākais ieviešanas laiks varētu būt jūlijs, norāda raidorganizācija "Euronews".

"Digitālajai Zaļajai caurlaidei vajadzētu uzlabot eiropiešu dzīvi," norādīja Leiena. "Mērķis ir pakāpeniski dot vaļu droši pārvietoties pa Eiropas Savienību un uz ārvalstīm, lai strādātu vai ceļotu."

Veselības politika ir ES dalībvalstu kompetence, par kuru EK vai citās ES institūcijām ir maza teikšana. Taču Zaļās caurlaides tiks sasaistītas ar brīvo pārvietošanos ES teritorijā - šajā jomā Briselei ir lielākas pilnvaras. 

"Mēs strādājam pie tā, lai veicinātu drošu un brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā, nevis lai to ierobežotu," raidorganizācijai "Euronews" norādīja EK pārstāvis Ēriks Meimers.

Diskusijas par vakcinācijas pasēm norisinās kopš vakcinācijas sākuma. Vācijas kanclere Angela Merkele pagājušonedēļ žurnālistiem pēc ES līderu videokonferences sacīja, ka "visi ir vienisprātis, ka nepieciešams digitāls vakcinācijas sertifikāts".

Vakcinācijas pasu ieviešanu īpaši lobē valstis, kuru ekonomika lielā mērā atkarīga no tūrisma, piemēram, Grieķija un Spānija. Grieķija februārī kļuva par pirmo ES valsti, kura ieviesa digitālus apliecinājumus abas Covid-19 vakcīnas devas saņēmušajiem. Vakcinācijas pasu ieviešana notiek vai tiek diskutēta arī tādās valstīs kā Čehija, Polija, Itālija, Spānija un Portugāle.

Taču šajā jautājumā domas dalās. Francijas un Vācijas amatpersonas paudušas bažas, ka ceļošanas ierobežojumu atcelšana vakcinētajiem cilvēkiem būs diskriminējoša pret tiem, kas vakcīnu nav saņēmuši.

Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns vairākkārtīgi sacījis, ka esot pāragri runāt par vakcinācijas pasēm, jo Covid-19 vakcīnas pirmo devu saņēmuši mazāk nekā trīs miljoni Francijas iedzīvotāju, turklāt vēl neesot pilnīgi skaidrs, vai un cik lielā mērā vakcinācija ierobežo vīrusa izplatību, vēsta raidorganizācija "France24".

Līdzīgus uzskatus paudusi arī Pasaules Veselības organizācija (PVO).

EK iepriekš norādījusi, ka nesteigšoties lemt par vakcinācijas pasēm, kamēr lielākā daļa iedzīvotāju būs nevakcinēta.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu