Lietuvā radīta asimetriska privātmāja, kas saplūst ar apkārtni (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Giedrius Mamavičius

Viļņā bāzētā arhitektu studija "After Party" Lietuvas ziemeļdaļā ir izveidojusi askētisku privātmāju upes malā, kas eleganti saplūst ar apkārtni.

Māja un upe atrodas Paņevežas nomalē. Dzīvojamā istaba ir veidota tā, lai neradītu vientulības sajūtu, apvienojot iekštelpu un āra dzīvojamo telpu.

Foto: Giedrius Mamavičius

“After Party” dibinātāji Giedrius Mamavičuis un Gabriele Ubarevičiūte mājai ir piešķīruši atšķirīgu raksturu, izmantojot asus leņķus un negaidītas krāsas.

Pateicoties ar apstādījumiem pārklātajam un līdz zemei slīpajam jumtam, 150 kvadrātmetru lielajai ēkai ir ķīļveida forma. Mājai ir divi stāvi – kvadrātveida pirmā stāva plāns un taisnstūra formas otrais stāvs.

Foto: Giedrius Mamavičius

Radikālākā mājas iezīme ir terase, kas pa diagonāli šķērso dzīvojamo telpu un izveido noslēgtu terasi, kas vērsta uz upes pusi.

Plašā virtuve un ēdamistaba atrodas tieši blakus terasei, kas liek justies, ka abas telpas ir vienotas. Kā sacījusi arhitekte, lielā koka terase rada vienpatības un nošķirtības sajūtu no kaimiņu mājām. Tā ierāmē skatu uz upi un kalpo kā viesistaba zem klajas debess.

Foto: Giedrius Mamavičius

Telpas mantu glabātuvei ierīkotas ēkas daļā, kur griestu augstums ir zemākais. Viesu guļamistaba atrodas pirmā stāva vienā pusē, savukārt otrajā (starpstāvā) atrodas galvenā guļamistaba un atsevišķa atpūtas telpa.

Baltas sienas, grīdas un griesti piešķir interjeram gaišu un modernu izskatu, ļaujot izcelties galvenajiem elementiem. Starp šiem akcentētajām iezīmēm ir kamīns, ko ieskauj zeltīts sienas padziļinājums, un laukakmens tā pamatnē, rozā virtuves sala un antīkas mēbeles.

Foto: Giedrius Mamavičius

Saglabājot tīru balto telpu kā dzīves fonu, paredzēts padziļināt izpratni par tajā redzamajām lietām. Piemēram, padomju laika ēdamgalda komplektu un skapi, kas reiz piederējis īpašnieces vecmāmiņai.

Foto: Giedrius Mamavičius

“Visi šie elementi manifestē ideju, ka greznība tiek būvēta, ne vienmēr izmantojot dārgas lietas vai materiālus, bet drīzāk ar to stāstiem,” sacījusi Ubarevičiūte.

Foto: Giedrius Mamavičius

Tā kā uz zemes, kur atrodas šī un kaimiņu mājas, vēl nesen pletās pļava, arhitekti vēlējās saglabāt bioloģisko daudzveidību un dabas ieskautības sajūtu.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu