ASV cilvēki saindējas, cenšoties Covid-19 ārstēt ar attārpošanas zālēm (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ivermektīns
Ivermektīns Foto: AP/Scanpix

ASV mediji ziņo, ka jau vairāki cilvēki, lai ārstētu un novērstu Covid-19, izmantojuši ivermektīnu – medikamentu, kuru plaši lieto zirgu attārpošanai. Sekas nebija cerētās.

Ziņu izdevums “ABC News” vēstīja, ka saindēšanās kontroles centri saņēmuši palielinātu zvanu skaitu, kas saistīts ar ivermektīna lietošanu. Misūri Saindēšanās centrs vien saņem no 40 līdz 50 zvaniem un ziņām dienā vairāk nekā pirms pandēmijas. 

Eksperti iesaka cilvēkiem izvairīties no dažādiem viltus medikamentiem un Covid-19 ārstēšanas paņēmieniem, jo tā var iedzīvoties veselības problēmās, kas var gadīties smagākas nekā Covid-19 infekcija.  

Tiesa, bieži vien cilvēki nav pierunājami nedarīt muļķības. Tā vietā, lai iegūtu īstus medikamentus caur pienācīgiem kanāliem, viņi vēršas pie veterinārārstiem, pieprasa zirgu attārpošanas zāles un droši tās lieto. 

“Nupat kā bija gadījums, kad cilvēks ivermektīnu - zirgu zāles - ieguva no veterinārās klīnikas. Šīs zāles satur krietni lielāku devu aktīvās vielas,” izdevumam “ABC News” stāstīja Saindēšanās centra prezidente Džūlija Vēbere. 

Kāpēc cilvēki izvēlas zirgu zāles? 

Runas par ivermektīnu sākās pandēmijas sākumā, parādoties maldinošām baumām, ka šīs zāles var lietot, lai izvairītos no inficēšanās ar toreiz jauno koronavīrusu. ASV eksperti tagad saka, ka nav pietiekami daudz pierādījumu, lai varētu teikt, ka šīs zāles tiešām kaut kādā veidā palīdz cīnīties ar vīrusu. 

Tiesa, kādā preses konferencē tika prezentēti pētījumi, kas liecināja pretējo, proti, šīs zāles var palīdzēt cīņā pret jauno koronavīrusu, tomēr daudzi eksperti ziņoja, ka pierādījumu tam trūkst. 

“Es gribētu, lai tās iedarbojas, tomēr viss izskatās kā pandēmijas pirmo divu mēnešu “deja vu”,” komentēja infekciju slimību ārsts Zains Čagla. 

Ivermektīns mazās dozās var nebūt bīstams, tomēr lielās devās var saindēt pieaugušu cilvēku. Parasti to lietu kā prettārpu ziedi suņiem, kaķiem un zirgiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu