Četrās slimnīcās traucēta neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kuldīgas slimnīcas telpas. Ilustratīvs foto.
Kuldīgas slimnīcas telpas. Ilustratīvs foto. Foto: Kuldīgas slimnīca

Četrās ārstniecības iestādēs - Kuldīgas, Krāslavas, Tukuma slimnīcā un Cēsu klīnikā - ir traucēta vai ierobežota neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana atsevišķos profilos, liecina uz valdības sēdi sagatavotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) prezentācija.

Kuldīgas slimnīcā no 9.februāra netiek nodrošināts endoskopijas izmeklējums, Krāslavas slimnīcā no 12.februāra netiek uzņemti internā profila pacienti, savukārt Tukuma slimnīcā no 26.februāra nav vietu hronisko pacientu un traumatoloģijas nodaļā. Tāpat Cēsu klīnika no 1.marta līdz 7.martam netiek uzņemti neiroloģijas profila pacienti.

NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga valdības sēdē skaidroja, ka pēdējo dienu dati liecina, ka atkal ir paaugstinājies diennakts laikā stacionēto pacientu skaits. Savukārt procentuāli aizņemto gultu skaits no šobrīd pārprofilētajām jau ilgstoši ir vidēji ap 60%, tostarp arī šodien, kad šis rādītājs ir 62%, sacīja Heiberga.

Patlaban visaugstākā noslodze - 92% apmērā - ir Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības Balvu slimnīcā, 90% - Ludzas medicīnas centrā, 86% - Jelgavas pilsētas slimnīcā un 80% - Jūrmalas slimnīcā.

Vienlaikus kopumā visās 17 stacionārajās ārstniecības iestādēs, kas aprūpē Covid-19 pacientus, šobrīd ir brīvi 38% no Covid-19 pacientiem pieejamajām gultasvietām.

"Ņemot vērā gultu noslodzes samazinājumu, ļoti pakāpeniski tiek pārprofilētas atpakaļ Covid-19 gultas, lai nodrošinātu citus pakalpojumus," sacīja Heiberga. Pēc viņas teiktā, patlaban šis samazinājums ir ļoti lēzens. Atsevišķās slimnīcās ar mazāku noslodzi Covid-19 pacientu gultasvietu skaits tiek samazināts lēnām, pieļaujot, ka vajadzības gadījumā tās varētu nākties pārprofilēt atpakaļ.

Tāpat Heiberga atzīmēja, ka neskatoties uz to, ka slimnīcās ir samazinājies Covid-19 pacientu skaits, kopējā gultu noslodze pieaug. "Tas nozīmē, ka proporcionāli arvien būtiskāk pieaug ne Covid-19 pacientu skaits ārstniecības iestādēs, kas ir loģiski, ņemot vērā, ka no 10.decembra esam ārkārtas situācijā," skaidroja NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja.

Vienlaikus jau kopš janvāra beigām sarūk darbinieku prombūtnes neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcās. Ar Covid-19 inficēto personu skaits kopš janvāra beigām sarucis no 995 līdz 371. Savukārt to personu vidū, kuri ir prombūtnē sakarā ar kontaktpersonas statusu vai pašizolāciju, sarukums ir no 1193 līdz 460.

"Joprojām mūsu kapacitātes nav pārslogotas," NMPD pašreizējo kapacitāti raksturoja Heiberga, piebilstot, ka patlaban vērojama svārstīga tendence - sarūk ar Covid-19 saistīto izsaukumu īpatsvars.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Covid-19 mutācijas īpatsvars Latvijā ir pārsniedzis kritisko piecu procentu robežu, tāpēc patlaban pienākusi situācija, kad nerīkoties nedrīkst, šodien valdības sēdē uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš akcentēja, ka lipīgāka Covid-19 paveida izplatīšanās liek domāt par turpmākajām rīcībām infekcijas ierobežošanai.

"Epidemiologi uzskata, ka ir jārīkojas apsteidzoši, lai nepazaudētu saslimstības pieauguma mirkli," teica Pavļuts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu