Sešas "Grinča" autora grāmatas pārstās izdot rasistisku attēlu dēļ (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wiki

Otrdien, 2. martā, populārā amerikāņu rakstnieka Dr. Seusa, īstajā vārdā Teodora Geizela (Theodor Geisel, 1904–1991) mantojuma pārvaldītāji nāca klajā ar paziņojumu, ka pārstās izdot sešas autora grāmatas. Iemesls - vairāki attēli parāda cilvēkus rasistiskā un neglaimojošā veidā.

Aizliegums skāris arī tādas populāras rakstnieka, dzejnieka un komiksu autora grāmatas kā "And to Think That I Saw It on Mulberry Street" un "If I Ran the Zoo".

"Šajās grāmatās cilvēki atainoti nepareizi un aizskaroši," teikts izdevēju "Dr. Seuss Enterprises" paziņojumā tieši Geizela dzimšanas dienā.   

Teodors Geizels
Teodors Geizels Foto: Wiki

"Šo grāmatu izdošanas pārtraukšana ir tikai daļa no mūsu apņemšanās un vēlmes radīt pārliecību par mūsu katalogu, ka tas pārstāv un atbalsta visas sabiedrības grupas un ģimene," teikts paziņojumā. 

Šāds lēmums pieņems pagājušogad rudenī pēc ilgām diskusijām.

Vēl zem cenzūras āmura pakļuvušas grāmatas "McElligot’s Pool", "On Beyond Zebra!", "Scrambled Eggs Super!" un "The Cat’s Quizzer".

"Mūsu kompānija ieklausījās lasītāju, pasniedzēju, akadēmiķu viedoklī, lai analizētu mūsu katalogu," kompānija komentē šo lēmumu. 

Jāpiebilst, ka arī latviski izdotas vairākas Geizela grāmatas - "Glaunais runcis" (The Cat in the Hat) un slavenākais autora darbs - "Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus", (How The Grinch Stole Christmas).

Geizels vēl aizvien ir viens no pelnošākajiem rakstniekiem, lai arī jau miris 1991. gadā. 2020. gadā "Forbes" viņu "pelnošāko mirušo slavenību" sarakstā ar 33 miljoniem dolāru ievietoja topa 2. vietā, uzreiz aiz Maikla Džeksona.

Geizels Grinču savā grāmatā izdomāja 1957. gadā. Vēlāk viņa stāsts "Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus" tika ekranizēts. Slavenākā ekranizācija datējama ar 2000. gadu - filma ar Džimu Keriju galvenajā lomā. 

Pēdējos gados Geizela darbus kritizē par veidu kā viņš atspoguļojis citu rasu cilvēkus, īpaši aziātus un melnas ādas krāsas ļaudis.  

Dr. Seusa rasistiskā karikatūra
Dr. Seusa rasistiskā karikatūra Foto: publicitātes

Atgādinām, ka pasaulē, vēršoties plašumā protestiem pret rasismu, ko izraisīja melnādainā vīrieša Džordža Floida vardarbīgā nāve policijas aizturēšanas operācijas laikā ASV 2020. gada maijā, protestētāji un aktīvisti vērušies arī pret pieminekļiem un statujām, kas simbolizē koloniālo pagātni vai, viņuprāt, saistās ar rasismu. Arī Lielbritānijā pagājušogad tikuši aizvākti un cietuši daudzi pieminekļi. Bristolē no ūdens pagājušovasar, piemēram, izvilkts pazīstamā XVII gadsimta vergu tirgotāja Edvarda Kolstona piemineklis, ko protestētāji nogāza un iemeta Eivonas upē. Aplausu un gaviļu pavadībā Londonas austrumos novākta arī Roberta Miligana statuja. Miligana ģimenei piederēja cukurniedru plantācijas Jamaikā.

Londonas mērs Sadiks Hans solīja, ka tiks pārskatīti galvaspilsētas ievērojamākie objekti, tostarp statujas un ceļu zīmes, no kuriem daudzas “atspoguļo aizgājušos laikus”. 

Sabiedrībā arī plaši izskan iebildumi šādai vēstures cenzēšanai. Tā tiek saistīta ar tā dēvēto atcelšanas kultūru, jeb "cancel culture".  

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu