Kariņš: Ņemot vērā Covid-19 britu paveida izplatību, ar esošajiem ierobežojumiem nepietiek (56)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Ņemot vērā Covid-19 Lielbritānijas celma izplatību, ar esošajiem Latvijā ieviestajiem ierobežojumiem nepietiek, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" uzsvēra, ka valdībai ir nepieciešams saprast, kāds būtu pareizākais solis, ko spert esošajā situācijā.

"Konstatējām, ka saslimstība Latvijā joprojām ir augsta, slimnīcas joprojām ir krīzes stāvoklī un daudzi veselības aprūpes pakalpojumi netiek sniegti, kā arī Covid-19 britu mutācija izplatījusies jau visā valsts teritorijā, kas ir satraucoši," situāciju raksturoja premjers.

Kariņš akcentēja, ka ir nepieciešami tādi lēmumi, par kuriem būtu gatavs lemt viss Ministru kabinets. Savukārt sabiedrībai jāsaprot, ko un kāpēc lemj valdība. Viņš uzsvēra, ka satraucoša ir tieši vīrusa britu mutācijas izplatība valstī, kas neļauj saslimstībai mazināties.

"Daudzi varbūt vēl nesaprot, ka saslimstības lejupeja varētu būt straujāka, ja nebūtu jaunā britu paveida, kas spiež saslimstību uz augšu. Ja atceltu ierobežojumus, mēs redzētu to pašu, kas notika Īrijā un Igaunijā. Arī atstāt tā, kā ir, pašlaik ir nepietiekoši," teica valdības vadītājs, piebilstot, ka valdība vērtēs to, kādi ierobežojumi ir pilnveidojami, lēmumu plānojot pieņemt nākamajā nedēļā.

Amatpersona uzsvēra, ka starpinstitucionālās koordinācijas vadības grupā, kurā strādā ne tikai ministriju pārstāvji, bet arī zinātnieki un sociālie partneri, izstrādās iespējamos rīcības variantus, par ko spriestu ministri. Līdz šim panākt ātrākus lēmumus esot kavējuši atšķirīgie ministru viedokļi, pārstāvot konkrētas nozares.

"Grupai jāpiedāvā vismaz divi varianti, tad politiskā līmenī varēsim izšķetināt, kuru variantu atbalstām un kāpēc," skaidroja politiķis.

Attālinātu darbu ārkārtējās situācijas laikā varētu rosināt noteikt kā obligātu pienākumu

Lai mazinātu Covid-19 izplatību, varētu tikt rosināts attālinātu darbu ārkārtējās situācijas laikā noteikt kā obligātu pienākumu situācijās, kad šādi var turpināt īstenot darba uzdevumus, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Premjers, atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem, uzsvēra, ka inficēšanās ar koronavīrusu ļoti bieži notiek tieši darbavietā. "Darba kolektīvos cilvēki jūtas droši, jo ir burbulis, bet vienlaikus tiek aizmirsts, ka pēc darba cilvēki dodas mājās, uz veikaliem, un tad, pat nejuzdami, var saslimt un inficēt citus," sacīja politiķis.

Viņš norādīja, ka attālinātais darbs esošajos apstākļos ir ļoti būtisks priekšnoteikums infekcijas izplatības mazināšanai, tāpēc tas būtu jādara visās darbavietās, kur vien tas iespējams.

"Mums ir ļoti daudzas darbavietas, kur cilvēki varētu strādāt attālināti. Liekas, ka būtu jādara viss, lai uzņēmumus pārliecinātu, ka viss jādara attālināti. Darbs no mājām ir svarīgāks nekā jebkad," pauda Kariņš, piebilstot, ka jau tagad ir stingri ieteikts strādāt attālināti.

Jautāts, vai attālināta darba veicināšanai cilvēkiem to varētu likt darīt piespiedu kārtā, Kariņš pauda, ka tas varētu būt viens no variantiem, ko varētu skatīt kopā ar kopīgiem noteikumiem.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu