Par vienreizējo 200 eiro pabalstu pensionāriem un personām ar invaliditāti vadība plāno lemt jau tuvākajā laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: iCreative3D, Shutterstock.

Valdība tuvākajā laikā plāno lemt par vienreizējo 200 eiro pabalstu pensionāriem un personām ar invaliditāti, trešdien valdības un tās partneru veidojošās Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdē informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupa uzklausīja labklājības ministres Ramonas Petravičas (PCL; KPV LV) sniegto informāciju par jau sniegto atbalstu Covid-19 krīzē cietušajiem, kā arī par koalīcijas partneru starpā panākto vienošanos par vienreizējo 200 eiro pabalstu pensionāriem un personām ar invaliditāti.

Pēc Kariņa teiktā, ja Labklājības ministrija paspēs sagatavot nepieciešamās izmaiņas regulējumā, priekšlikums par pabalsta izmaksu valdību varētu tikt skatīts jau rīt, 4.martā, vai arī nākamnedēļ.

Grozījumus par vienreizēju 200 eiro pabalstu minētajām iedzīvotāju grupām paredzēts veikt Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.

Patlaban plānots, ka 200 eiro pabalstu pensionāri un personas ar invaliditāti saņems aprīlī.

Kopā pabalstu izmaksai būs nepieciešami 112,5 miljoni eiro. 

LETA jau vēstīja, ka vienreizēju pabalstu paredzēts piešķirt pensionāriem, invaliditātes pensijas saņēmējiem, cilvēkiem, kuri saņem pensiju par apgādnieka zaudējumu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vai īpašas kopšanas pabalstu, par koalīcijā panākto vienošanos informēja Petraviča.

Vienreizējo pabalstu saņems arī īpašās kopšanas pabalsta saņēmēji par bērniem un pilngadīgām personām, kuriem tas piešķirts atbilstoši Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinumam, tātad pabalsts tiks izmaksāts par tiem cilvēkiem, kuriem smago funkcionēšanas ierobežojumu dēļ nepieciešama "24/7 aprūpe".

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) sniegtās informācijas, 2021.gada janvārī Latvijā dzīvojoši pensiju saņēmēji ir aptuveni 511 900, no kuriem vecuma pensiju saņēmēji ir aptuveni 431 300, invaliditātes pensijas saņēmēji apmēram 73 000, atlīdzību saņēmēji aptuveni 9800, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji aptuveni 21 800, bērna īpašas kopšanas pabalsta saņēmēji apmēram 2600 un pilngadīgas personas ar invaliditāti, kuras saņem īpašas kopšanas pabalstu, aptuveni 16 200.

Petraviča: Tiks diskutēts par bezdarbnieku palīdzības pabalsta palielināšanu līdz 250 eiro

Tiks diskutēts par bezdarbnieku palīdzības pabalsta palielināšanu līdz 250 eiro, trešdien valdības un tās partneru veidojošās Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdē informēja labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV).

Sēdes laikā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns pauda atbalstu Labklājības ministrijas līdz šim sniegtajiem un plānotajiem atbalsta pasākumiem Covid-19 krīzē cietušajiem iedzīvotājiem, tajā pašā laikā arodbiedrības vadītājs aicināja diskutēt par bezdarbnieku palīdzības pabalsta palielināšanu no līdzšinējiem 180 eiro līdz 250 eiro.

Baldzēns šī priekšlikuma nepieciešamību pamatoja ar faktu, ka Covid-19 krīzes ieilgs.

Petraviča informēja, ka viņa ir izveidojusi konsultatīvo padomi, kurā darbojas arī LBAS, un tajā plānots diskutēt par priekšlikumu palielināt bezdarbnieku palīdzības pabalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu