Orbāna partija izstājas no Eiropas Tautas partijas EP frakcijas (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Zoltan Mathe/MTI via AP

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadītā partija "Fidesz" trešdien paziņoja par izstāšanos no Eiropas Parlamenta (EP) lielākās frakcijas - Eiropas Tautas partijas (EPP).

Orbāns par to paziņojis vēstulē EPP frakcijas līderim Manfrēdam Vēberam.

Paziņojums izskanējis īsi pēc tam, kad EPP mainīja iekšējos noteikumus, lai varētu no frakcijas izslēgt veselas partijas, nevis tikai atsevišķus biedrus.

Orbāns paziņojis, ka šie grozījumi speciāli izstrādāti, lai varētu ungāru konservatīvos no frakcijas izslēgt, un jau nedēļas nogalē brīdināja, ka to apstiprināšanas gadījumā "Fidesz" izstāsies no EPP.

Tomēr frakcija ar pārliecinošu balsu vairākumu, par balsojot 148 deputātiem, bet pret - tikai 28 un četriem atturoties, grozījumus apstiprināja.

Pēdējos gados "Fidesz" un EPP starpā vairākkārt izcēlušās domstarpības, un EPP priekšsēdētājs Donalds Tusks bija aicinājis partiju izslēgt no centriski labējo EP frakcijas.

Dažas EPP ietilpstošās partijas jau pagājušajā gadā aicināja izslēgt "Fidesz", šādi reaģējot uz ārkārtējām pilnvarām, kas piešķirtas Orbānam pandēmijas laikā.

Savukārt jau 2019.gadā frakcija apturēja "Fidesz" balsstiesības, apsūdzot Ungārijas konservatīvo valdību likuma varas graušanā, kā arī par nepieņemamas, pret Briseli vērstas retorikas izmantošanā.

"EPP frakcijas noteikumu grozījumi nepārprotami vērsti pret "Fidesz" un mūsu vēlētājiem (..) Tas ir antidemokrātiski, netaisni un nepieņemami. Tāpēc "Fidesz" valde nolēmusi nekavējoties izstāties no EPP frakcijas," teikts Orbāna vēstulē.

Viņš piebildis, ka grozījumi atņem ungāru vēlētājiem to demokrātiskās tiesības, uzsverot, ka "Fidesz" deputāti arī turpmāk EP pārstāvēs Ungāriju.

"Mēs neļausim apklusināt mūsu deputātus vai ierobežot to iespējas pārstāvēt mūsu vēlētājus. Cīņa ar pandēmiju un dzīvību glābšana paliek mūsu visvarīgākais uzdevums," tviterī savukārt norādījusi Ungārijas ģimenes lietu ministre un "Fidesz" vicepriekšsēdētāja Katalīna Novāka.

Arī bez 11 deputātiem, kas pārstāv "Fidesz", EPP joprojām būs lielākā EP frakcija.

Tikmēr EPP pārstāvis Pedro Lopess de Pablo paziņojis, ka tas esot Orbāna "personīgais lēmums" un ka frakcija to nekomentēšot.

Pagaidām nav zināms, vai pēc izstāšanās no frakcijas "Fidesz" izstāsies arī no pašas EPP.

Daži eksperti izteikušies, ka "Fidesz" varētu pievienoties Eiropas Konservatīvajiem un reformistiem (ECR), kur pārstāvēti partijas poļu sabiedrotie "Likums un taisnīgums" (PiS), vai arī frakcijai "Identitāte un demokrātija" (ID), kurā apvienojušās citas nacionālkonservatīvās partijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu