Ar Navaļniju saistīta mediķu arodbiedrība Krievijā atzīta par "ārvalstu aģentu" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Navaļnija atbalstītāju protesti un sadursmes ar policiju Krievijā
Navaļnija atbalstītāju protesti un sadursmes ar policiju Krievijā Foto: Reuters/ScanPix

Krievija trešdien atzinusi par "ārvalstu aģentu" mediķu arodbiedrību, kas saistīta ar ieslodzīto opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, bet organizācija solījusi turpināt atbalstīt ārstus un slimnīcu darbiniekus.

Ārstu alianse piesaistīja uzmanību, kritizējot Maskavas reakciju uz jaunā koronavīrusa pandēmiju un pārmetot varasiestādēm mediķu neaizsargāšanu.

Aliansi vada Anastasija Vasiljeva, kura ir Navaļnija personīgā ārste.

Tieslietu ministrija šodien paziņoja, ka Vasiljevas vadītā organizācija atzīta par "ārvalstu aģentu".

Organizācijām, kas Krievijā atzītas par "ārvalstu aģentiem", ir jāatklāj finansējuma avoti un darbībā jāiekļauj marķējums, norādot, ka to veic "ārvalstu aģents", pretējā gadījumā tām draud naudassodi.

Tieslietu ministrija apsūdzēja arodbiedrību par ārvalstu finansējuma saņemšanu un iesaistīšanos politiskajās aktivitātēs.

Vasiljeva tika aizturēta janvārī par piedalīšanos protestos, kuros tika pieprasīta Navaļnija atbrīvošana.

Viņa, līdzīgi kā citi Navaļnija sabiedrotie, tika apsūdzēta, ka pārkāpusi ierobežojumus, kas ieviesti cīņā ar pandēmiju.

2018.gadā nodibinātā Ārstu alianse cēla trauksmi par aizsardzības aprīkojuma un testēšanas komplektu trūkumu mediķiem pandēmijas sākumā un pārmeta amatpersonām, ka tās slēpj, cik Covid-19 upuru patiesībā ir mediķu vidū.

Ārstu alianses preses pārstāve Aleksandra Zaharova sacīja, ka arodbiedrība, kas darbojas 42 Krievijas reģionos, nesaņem finansējumu no ārvalstīm.

Viņa arī paziņoja, ka arodbiedrība turpinās savu darbu, neskatoties uz atzīšanu par "ārvalstu aģentu".

"Daudz ārstu atrodas smagā situācijā, tāpēc mēs plānojam turpināt viņiem palīdzēt," ziņu aģentūrai AFP sacīja Zaharova.

Likums, kas varasiestādēm ļauj atzīt organizācijas par ārvalstu aģentiem, tika pieņemts 2012.gadā, un sākotnēji tas tika attiecināts uz nevalstiskajām organizācijām, bet vēlāk arī uz medijiem un privātpersonām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu