Plāno atjaunot Rakstniecības un mūzikas muzeja ēku Mārstaļu ielā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

"Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pavasarī plāno sākt Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) topošās ekspozīcijas mājvietas - vēsturiskā nama Mārstaļu ielā 6, Rīgā, atjaunošanu, pielāgojot namu muzeja ekspozīcijas vajadzībām, informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Plānots, ka 2022.gada nogalē nams vērs durvis ar jaunu, unikālu ekspozīciju, kas stāstīs par rakstnieku un mūziķu personībām, liekot akcentu uz pašu radīšanas procesu.

"Pārbūves projekts ir komandas darbs, kurā VNĪ kā pasūtītājs intensīvi sadarbojas ar arhitektu un muzeju, kā arī interjeristiem un māksliniekiem, kas izstrādā muzeja ekspozīcijas projektu. Pērn nogalē veikti nepieciešamie priekšdarbi, lai namu pielāgotu muzeja vajadzībām un jau tuvākajos mēnešos dotu uzdevumu būvniekiem sākt ēkas atjaunošanu. Darbu gaitā muzejs iegūs mūsdienīgas telpas, kas pielāgotas ekspozīcijas vajadzībām, bet nama fasāde restauratoru darba rezultātā atgūs sākotnējo spožumu," pauda Griškevičs.

Muzeja ekspozīcija tiks izvietota 1400 kvadrātmetrus plašās telpās. Ekspozīcijas saturs tapis ciešā RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu.

Griškevičs informēja, ka unikālo vēsturisko vērtību ēkā ir daudz un tās visas tiks integrētas jaunajā funkcijā, savukārt nevērtīgie uzslāņojumi un pēdējās desmitgadēs izbūvētās starpsienas tiks demontētas. Tiks uzspodrinātas nama liektās kāpnes, koka paneļi, parkets un durvis, savukārt bēniņi, kas ilgu laiku nav tikuši izmantoti, tiks atvērti apmeklētājiem kā pasākumu telpa ar atsegtām vēsturiskajām konstrukcijām. 

Pagrabā tiks eksponēta vēsturiskā ķieģeļu velve. Pirmajā stāvā būs kafejnīca, tai piekļausies pagalma daļa ar atpūtas zonu. Savukārt ēkas pagalma sienā plānots atjaunot kādreizējo mākslinieces Helēnas Heinrihsones gleznojumu, attīrot to no uzslāņojuma. Nelielo saimniecības ēku pagalmā restaurēs, un tā saglabās noliktavas funkciju.

Vienlaikus ēkai plānots pārbūvēt ēkas inženiersistēmas, kā arī ierīkot liftu, lai muzejs būtu pieejams personām ar kustību traucējumiem. 

Būvuzņēmēji iepirkumā par vēsturiskā nama atjaunošanu var pieteikties līdz 1.aprīlim. 

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu