ASV Pārstāvju palāta pieņem policijas reformu likumprojektu (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Policisti Ņujorkā.
Policisti Ņujorkā. Foto: pio3, Shutterstock.

ASV Pārstāvju palāta trešdien pieņēmusi visaptverošu likumprojektu par reformām policijā.

Likumprojekts pieņemts deviņus mēnešus pēc tam, kad melnādainā Džordža Floida nāve policijas aizturēšanas operācijas laikā izraisīja ASV plašus protestus ar aicinājumiem veikt sistemātiskas izmaiņas ASV krimināltiesību sistēmā.

Demokrātu kontrolētajā Pārstāvju palātā par likumprojektu balsoja 220 likumdevēji, bet 212 to noraidīja.

Likumprojekts cita starpā paredz, ka federālajai valdībai jāpanāk, lai policijas operāciju laikā aizdomās turamie vairs netiek turēti žņaudzošā satvērienā, kas apgrūtina elpošanu.

Floida nāvi pērnā gada maijā nofilmēja kāds notikuma aculiecinieks. Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem gandrīz deviņas minūtes tur celi uz Floida kakla, kamēr viņš cīnās pēc elpas un lūdz palīdzību, līdz apklust. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Likumprojekts, ko Pārstāvju palāta sākotnēji apstiprināja pēc Floida nāves, bet kas pēc tam iestrēga Senātā, arī paredz ierobežot policistu imunitāti, lai veicinātu izmeklēšanu gadījumos, kad tiek pielietots spēks.

Tagad likumprojekts tiks nosūtīts atpakaļ uz Senātu. Vai tur tas iegūs vairākuma atbalstu, vēl nav skaidrs.

"Lai padarītu mūsu kopienas drošākas, mums jāsāk ar uzticības atjaunošanu starp tiesībsargāšanas iestādēm un cilvēkiem, kuriem tām ir jākalpo un kurus tām jāsargā," paziņoja Baltais nams.

"Mēs nevaram atjaunot uzticību, ja mēs nesaucam policistus pie atbildības par varas ļaunprātīgu izmantošanu un necīnāmies ar sistēmiskiem pārkāpumiem un sistēmisku rasismu policijas departamentos," norādīts Baltā nama paziņojumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu