Skats uz ezeru altārgleznas vietā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: NOAN Essi Nisonen

Arhitektu studija "NOAN" Somijas dienvidos izstrādājusi minimālistisku, skujkoku meža ieskautu kapelu ar skatu uz ezeru. 

Kapela atrodas netālu no Tamperes pilsētas – mežainā apvidū pie Tervajarvi ezera. Kapela tika izveidota, lai darbotos kā turpat esošā kempinga baznīca un vieta kāzām vai kristībām.

Kapelas centrālais elements ir lielizmēra logs, projektētāji koncentrējās uz skatu, kas paveras uz blakus esošo ezeru. "Pamatkoncepcija bija vienkāršota multifunkcionāla telpa, kas ierāmē unikālo skatu uz ezeru," sacījis "NOAN" dibinātājs. Skats aizstāj baznīcām ierasto altārgleznu.

Foto: NOAN Essi Nisonen

Kapelas struktūru veido virkne izliektu koka siju, kas izgatavotas no Somijas egles. Iekštelpu konstrukcijas smailās formas atgādina bieži gotiskajām baznīcām raksturīgo jomu.

Arhitekts uzsver divas interjera vizuālās prioritātes. Vispirms telpai jābūt vizuāli iespaidīgai, akcentējot prieku un kopību, taču vienlaikus sniedzot mieru. Otrkārt, nepieciešama simboliska saikne ar kontekstu; meža un ezera apkārtni un baznīcas mērķiem.

Foto: NOAN Essi Nisonen

Fiksētas solu rindas netika radītas, to vietā tika izgatavoti pārvietojami ķebļi, kas telpu padara elastīgu un pielāgojamu mainīgajām nākotnes vajadzībām.

Foto: NOAN Essi Nisonen

Melnu ārējo apdari veido ar kokogli krāsoti Sibīrijas lapegles dēļi. Kapela nav izolēta – to galvenokārt paredzēts izmantot vasaras mēnešos.

Foto: NOAN Essi Nisonen

Kā apgalvo "NOAN" dibinātājs, kapela lielākoties ir uzbūvēta ar brīvprātīgo palīdzību, jo tas ir bijis vienīgais veids, kā iekļauties budžetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu