Vācija un Zviedrija apstiprina "AstraZeneca" vakcīnu par 65 gadiem vecākiem cilvēkiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas un Zviedrijas veselības aizsardzības dienesti tagad "AstraZeneca" vakcīnu iesaka arī 65 gadu slieksni pārsniegušiem cilvēkiem.

"Vakcīnu komisija tagad iesaka vakcīnu "AstraZeneca" arī par 65 gadiem vecākiem cilvēkiem," paziņoja Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns.

Vācijas varasiestādes iepriekš skaidroja, ka tām nav pietiekamu datu, lai dotu zaļo gaismu gados vecāku cilvēku vakcinēšanai ar šo vakcīnu, tomēr, ņemot vērā jaunākos pētījumus, tās savu nostāju mainījušas.

"Jaunie dati arī liecina, ka šī vakcīna ir pat efektīvāka, ja otrā pote tiek injicēta 12 nedēļas pēc pirmās," sacīja ministrs.

Drīzumā tiks veiktas izmaiņas likumos, kas atspoguļos jaunās rekomendācijas, viņš piebilda.

Vācijas valdība aizvadīto nedēļu gaitā izpelnījusies nopēlumu par neskaidro komunikāciju "AstraZeneca" vakcīnu lietā, sabiedrībā radot iespaidu, ka šī vakcīna nav tik efektīva kā "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnas.

Daudzi cilvēki, kuriem bija pienākusi vakcinācijas rinda, atteicās no vakcinācijas ar "AstraZeneca" vakcīnu, līdz ar to valstī palikuši simti tūkstoši neizmantotu vakcīnas devu.

Sagaidāms, ka līdz ar zaļās gaismas došanu vecākās paaudzes vakcinācijai tiks apgūtas iekrātās rezerves, bet gausā vakcinācijas gaita uzņems straujāku tempu.

Arī Zviedrija līdz šim ieteica ar "AstraZeneca" vakcīnu potēt cilvēkus vecumā līdz 65 gadiem, kā iemeslu minot nepietiekamus pētījumus šai vecuma grupai.

"Tagad Lielbritānijā ir veikti trīs pētījumi par "AstraZeneca" vakcīnu, kas parāda, ka tā ir tikpat efektīva kā pārējās apstiprinātās vakcīnas un strādā pat cilvēkiem vecumā virs 80 gadiem," paziņoja Zviedrijas veselības aģentūra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu