ASV zoodārzā pret Covid-19 vakcinē pērtiķus

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Sandjego zooloģiskais dārzs.
Sandjego zooloģiskais dārzs. Foto: Ken Bohn / HANDOUT/ EPA/ Scanpix

Sandjego zooloģiskajā dārzā mītošajiem pērtiķiem pēc Covid-19 uzliesmojuma sapotēta eksperimentāla vakcīna pret vīrusu, vēsta raidorganizācija BBC.

Četri orangutani un piecas bonobo šimpanzes saņēmušas veterinārās farmācijas firmas "Zoetis" vakcīnu. Līdzīgi kā cilvēkiem, arī tiem sapotētas divas vakcīnas devas.

Janvārī Sandjego zoodārzā ar jauno koronavīrusu inficējās astoņas gorillas. Tie tagad atveseļojas.

Dzīvnieku aizstāvji ir nobažījušies par to, ko Covid-19 izplatība dzīvnieku pasaulē varētu nodarīt hominīdiem, īpaši kritiski apdraudētajām gorillu sugām.

"Tā nav norma. Manas karjeras laikā nekad tik ātri nav bijusi pieejama eksperimentāla vakcīna, kā arī nav bijusi tik liela vēlme to lietot," norāda Sandjego zoodārza Savvaļas dzīvnieku alianses pārstāve Nadīna Lamberski.

Viņa sacīja, ka pērtiķiem nav bijušas nekādas nelabvēlīgas reakcijas uz vakcīnu. Drīzumā tiks pārbaidīts, vai vakcinētajiem dzīvniekiem izstrādājušās antivielas.

Inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu konstatēti arī citos zoodārzos. Bronksas zooloģiskajā dārzā Ņujorkā inficējušās lauvas un tīģeri, bet Barselonas zoodārzā Spānijā - lauvas.

Inficēšanās gadījumi tikuši apstiprināti mājdzīvniekiem, kā arī zvēraudzētavu iemītniekiem. 

"Zoetis" vakcīnas izstrāde sākās 2020.gada februārī, kad Honkongā vīruss tika atklāts sunim. Oktobrī vakcīna tika atzīta par drošu lietošanai kaķiem un suņiem, bet tikai šā gada februārī to izmēģināja arī uz citiem dzīvniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu