Jauns pētījums: astoņkāji jūt ne vien fiziskas, bet arī emocionālas sāpes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astoņkājis
Astoņkājis Foto: Unsplash

Nozīmīgā jaunā pētījumā secināts, ka astoņkāji, visticamāk, jūt un reaģē uz sāpēm līdzīgi kā zīdītāji, un sniegti pirmie pierādījumi par šo spēju bezmugurkaulnieku vidū. 

Sāpju pieredze ir kaut kas vairāk par vienkāršu reakciju uz kaitīgu stimulu vai ievainojumu; tas ir sarežģīts emocionāls stāvoklis, kas noved pie ciešanām, rakstīts zinātnes izdevumā "Sciencealert".

Lai arī mugurkaulnieki kopumā spēj izjust gan fiziskas, gan emocionālas sāpes, joprojām nav īsti skaidrs, vai kaut ko līdzīgu spēj piedzīvot arī bezmugurkaulnieki, kuriem ir ievērojami vienkāršāka nervu sistēma. 

Astoņkāji neiroloģiski ir vissarežģītākie bezmugurkaulnieki pasaulē, tomēr joprojām ir pārsteidzoši maz pētījumu un eksperimentu, kas būtu pievērsušies to spējai pieredzēt sāpes. 

Neirobioloģe Robina Kruka no Sanfrancisko universitātes šo jautājumu ir pētījis jau gadiem un savā pēdējā darbā, lai pētītu astoņkājus, viņa izmantojusi tos pašus paņēmienus, kas lietoti, lai pētītu sāpes laboratorijas pelēs. 

Izmantojot īpašus mērinstrumentus, Kruka identificēja trīs pavedienus, kas visi liecināja par to, ka astoņkāji spēj piedzīvot negatīvu emocionālo stāvokli pēc tam, kad tika pakļauti sāpēm. Tādu pašu uzvedību izrāda zīdītāji, par spīti tam, ka zīdītāju un bezmugurkaulnieku nervu sistēmas ir ļoti atšķirīgas. 

Protams, zinātniekiem ir ļoti grūti interpretēt subjektīvu emocionālo stāvokli dzīvniekos, īpaši tik atšķirīgos no mums, tomēr Kruka saka, ka astoņkāju uzvedība šajos eksperimentos liecina par to, ka tie, visticamāk, spēj piedzīvot fiziskas un emocionālas sāpes tāpat kā grauzēji. 

Iepriekšējos pētījumos Kruka un citi zinātnieki bija parādījuši astoņkāju spēju reaģēt uz nepatīkamiem stimuliem un mācīties no tiem vēlāk izvairīties. 

Jaunais pētījums ir solis tālāk. Pēc vienas apmācības sesijas trīs kambaru konteineros, astoņkāji, kas tausteklī saņēma skābes injekciju, vēlāk acīm redzami izvairījās no nodalījuma, kurā šī injekcija tika izdarīta. Savukārt tie astoņkāji, kuriem tika injicēts nekaitīgs fizioloģiskais šķīdums, neizrādīja šādu piesardzību. 

Tas vēl nav viss. Kad astoņkājiem, kuri saņēma sāpīgo injekciju, tika injicēta viela, kas atbrīvoja tos no sāpēm, tie deva priekšroku nodalījumam, kurā šī injekcija tika veikta. Astoņkāji, kuriem tika injicēts fizioloģiskais šķīdums, tādu uzvedību neizrādīja. 

Tas viss tiek uzskatīts par nopietnu pierādījumu tam, ka astoņkāji spēj izjust sāpes un atcerēties pāridarījumu. 

Tāda veida zināšanas rosina ētiskas dabas jautājumus par to, kā mēs rūpējamies un pētām astoņkājus un citus bezmugurkaulniekus. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “iScience”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu