Ethereum ceļš ETH 2.0 virzienā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ethereum blokķēde ir pārmaiņu vējos. Ir skaidrs, ka pašreizējais Ethereum tīkls kavē patēriņa apjomu, ir nepieciešamas pārmaiņas. Tā būs pilnīgi jauna blokķēde ETH 2.0 jeb ETH2, kas sola Ethereum tīklu padarīt ātrāku un efektīvāku. Aplūkosim, kāds ir Ethereum ceļš jaunās platformas virzienā.

No darba pierādījuma uz daļas pierādīšanas principu

Tāpat kā Bitcoin, arī Ethereum ir radies kā darba pierādījuma principu (angl. proof of work) izmantojoša blokķēde. Tas nozīmē, ka racēji (datori) risina kriptogrāfiskus uzdevumus, šādā veidā validējot darījumus un nostiprinot tos blokos.

Taču darba pierādījuma modeļa problēma ir tā, ka tas ir energoietilpīgi un tādēļ arī neefektīvi. Lai risinātu problēmu, Ethereum plāno savu blokķēdi pārcelt uz efektīvāku, daļas pierādīšanas (angl. proof of stake) modeli. Šādas sistēmas gadījumā datori vairs nesacenšas par to, kurš “atradīs” jaunu bloku, šo datoru nosaka algoritms. Iespējas kļūt izvēlētam palielinās atbilstoši daļas lielumam. Tas ļauj ievērojami samazināt aprēķiniem nepieciešamo laiku, kas izraisa visa tīkla caurlaidības spējas palielināšanos.

Blokķēdes sadalīšana daļās jeb sharding

Lai Ethereum 2.0 padarītu vēl efektīvāku, sāks izmantot jaunu paņēmienu ar nosaukumu sharding. Pašreizējā versijā visiem tīkla locekļiem jāapstrādā visa blokķēde vienlaicīgi, tādēļ sistēmas ātrums ir ierobežots. Viena blokķēde var būt sadalīta 64 dažādās daļās, starp kurām tiek sadalīta slodze. Būtībā tas nozīmē, ka katram tīkla validētājam-datoram tiek iedots atsevišķs darba uzdevums.

Kad ETH2 būs gatava?

Ethereum ceļš uz jauno 2.0 platformu ir sadalīts posmos. Līdz pirmajam svarīgajam atskaites punktam nonāca pagājušā gada 1. decembrī, kad iedarbināja Beacon chain. Šī ir esošajam tīklam paralēli strādājoša blokķēde, kuras mērķis ir atvieglot pāreju starp jauno un veco platformu. Interesenti var pārcelt savu Ether kriptovalūtu uz Beacon chain, līdz ar to kļūstot par vienu no tīkla mezgla punktiem (angl. validator node). Tie, kas ieguldīs jaunajā tīklā, saņems atlīdzību.

Tas, protams, nav vienīgais veids, kā iegūt kriptovalūtu. Ethereum un daudzas citas kriptovalūtas var vienkārši un ātri pirkt un pārdot, izmantojot Change aplikāciju, kurā var sākt pat ar 10 eiro.

Lejupielādē kriptovalūtas aplikāciju Change

Galīgajai pārejai uz jauno ETH 2.0 versiju, saskaņā ar Ethereum interneta vietnes datiem, būtu jānotiek līdz 2022. gadam, kad “sakausēs” Beacon chain un oriģinālo Ethereum blokķēdi. Pēc tam Ethereum platforma pilnībā pāries uz daļas pierādījuma principu un rakšana vairs nebūs nepieciešama.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu