Latvijas basketbola izlases - ar kvalificētiem treneriem, bet bez ģenerālmenedžeriem

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas vīriešu izlases spēlētāji Jānis Strēlnieks (no kreisās), Rolands Šmits, Kristaps Porziņģis un Jānis Timma
Latvijas vīriešu izlases spēlētāji Jānis Strēlnieks (no kreisās), Rolands Šmits, Kristaps Porziņģis un Jānis Timma Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlasēm, kuras nekvalificējās nākamajiem Eiropas čempionātiem, tiek meklēti jauni galvenie treneri. Izvērtējot kandidātus, svarīgi būs atrast balansu starp speciālistu kvalifikāciju un finansiālajām prasībām, intervijā TVNET norādīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, kurš arī atklāja, ka abās nacionālajās komandās netiek meklēti jauni darbinieki ģenerālmenedžera amatos.

TVNET: Ir pagājis kāds laiks kopš Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru beigām, rezultāti noteikti ir apspriesti LBS vadības līmenī un treneru komisijā. Kādi ir galvenie secinājumi, kāpēc vīru un dāmu izlases neizcīnīja ceļazīmes?

Dažus trūkstošos punktus konkrētās spēlēs atņēma konkrētas kļūdas, un tādas var saskatīt gan laukumā, gan laukuma malā, gan LBS vadības lēmumos, kas pieņemti pirms gada un pēdējā laikā. Lai apzinātu problēmas un uzklausītu idejas rīcībai, patlaban veicam biedru aptauju, secinājumus izdarīsim valdē. Galvenais uzdevums - neatkārtot kļūdas un rīkoties, lai nākamajos lielajos turnīros abas valstsvienības sasniegtu sportiskos mērķus. Un spert konkrētus soļus basketbola sistēmas kvalitātes uzlabošanai ilgtermiņā.

TVNET: Roberts Štelmahers atkāpās no amata, un ir zināms, ka tiek meklēts aizstājējs. Kāda situācija ir sieviešu izlasē, vai Mārtiņa Gulbja kandidatūra tiks izskatīta, vai noteikti tiks meklēts cits treneris? Vietējais vai ārzemnieks? Varat nosaukt jau kādu kandidatūru?

Tā kā abas komandas nekvalificējās Eiropas čempionātiem, līgumi ar abiem treneriem ir beigušies. Sieviešu izlases kontekstā mēs šobrīd koncentrējamies uz vietējiem speciālistiem, un Mārtiņš Gulbis var būt viens no kandidātiem uz galvenā trenera amatu.

TVNET: LBS ģenerālsekretārs un arī LBS prezidents Raimonds Vējonis publiski ir izteikušies, ka Latvijas basketbolistu līmenis ir pāraudzis treneru kvalifikāciju. Var 100% apgalvot, ka vīriešu izlases galvenā trenera postenim tiks meklēts ārzemju speciālists?

Varbūt "pāraudzis treneru kvalifikāciju" ir pārāk skaļi teikts. Precizēšu, ka mūsu treneriem šobrīd nav dota iespēja trenēt tik augsta līmeņa klubus, kādos spēlē mūsu vīriešu izlases spēlētāji. Šobrīd tiek izskatīti gan ārzemju, gan arī vietējie speciālisti.

TVNET: Vai būs izmaiņas kārtībā, kā tiks izvēlēti nacionālo izlašu (gan vīriem, gan dāmām) galvenie treneri? Kas atlasīs kandidātus un kas apstiprinās viņus amatā? Kāda būs loma LBS valdei un kāda treneru komisijai?

Šobrīd kārtība ir paredzēta tāda, ka sākumā kandidāti izies treneru komisijas "sietu" un attiecīgi, kā tas ir statūtos, izlašu galvenos trenerus apstiprina valde.

TVNET: Kas būs galvenie kritēriji, izvēloties galveno treneri vīriešu izlasei un komandas stūrmani sieviešu valstsvienībai?

Balanss starp kvalifikāciju, līmeni un finansiālajām prasībām.

Vīriešu valstsvienības galvenais treneris tiks izraudzīts līdz maija beigām, sieviešu - līdz jūnija beigām - aut.

TVNET: Vai galvenais treneris varēs apvienot pienākumus ar darbu klubā? Jautājums ir gan par vīru, gan dāmu izlasi.

Tas būs atkarīgs no paša trenera, bet, protams, LBS ļaus apvienot darbu izlasē ar darbu klubā, ar nosacījumu, ka treneris tiek uz visām nepieciešamajām izlases spēlēm.

TVNET: Galvenā trenera izvēlē tiks uzklausīts un izvērtēts arī spēlētāju viedoklis (gan vīru, gan dāmu izlasē)?

Izlases spēlētāju viedoklis tiks uzklausīts un, iespēju robežās, ņemts vērā.

TVNET: Vīriešu izlases ģenerālmenedžera funkciju iepriekš pildīja Artūrs Štālbergs, kurš cikla gaitā darbu pārtrauca. Dāmu izlasē šo amatu ieņēma Gunta Baško, ar viņu sadarbība netiks turpināta?

Šobrīd Gunta ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Jautājums par ģenerālmenedžeru nepieciešamību šobrīd nav aktuāls. Artūrs šobrīd cītīgi strādā kā "TTT Rīga" ģenerālmenedžeris. "TTT Rīga" komandai ir ļoti svarīga vieta Latvijas sieviešu basketbola sistēmā, tāpēc novēlu Artūram veiksmi.

TVNET: Kā LBS vadība vērtē ģenerālmenedžera nepieciešamību vīriešu un sieviešu izlasēm? Vai tiks meklēti darbinieki šajos abos amatos?

Šobrīd netiek meklēti darbinieki ģenerālmenedžeru amatiem. Līdzšinējā praksē pienesums valstsvienību darba uzlabošanai nav bijis adekvāts iztērētajiem līdzekļiem.

Kaspars Cipruss

TVNET: Kāds varētu būt atalgojums vīriešu izlases galvenajam trenerim pieredzējušam un augstas kvalifikācijas ārzemju speciālistam? Publiski Facebook video no aģenta Raivja Ušacka puses izskanēja versija par 100-200 tūkstošiem eiro.

Šobrīd es nevaru nosaukt konkrētos skaitļus, bet nevar noliegt, ka labs speciālists nav lēts.

TVNET: Vai LBS budžetā būs iespējams atrast papildu finanses galvenā trenera atalgojumam? Varbūt būs papildus nepieciešams valsts vai sponsoru finansējums?

Šobrīd ir sāktas sarunas ar kandidātiem un par papildu finansējuma nepieciešamību varēsim spriest pēc tā, kad tiks atrasts konkrētais treneris.

TVNET: 2017. gadā Turcijas speciālists Ergins Atamans esot bijis gatavs pārņemt Latvijas vīriešu izlases vadību [tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Sporta studija" apgalvoja basketbola funkcionārs Mārtiņš Lauva]. Ja nekļūdos, viņš 2019. gadā pagarināja līgumu ar "Anadolu Efes" uz diviem gadiem. Iespējams, viņš pēc šīs sezonas būs brīvs. Vai viņš ir reāls kandidāts darbam ar Latvijas izlasi?

Atamans ir pieprasīts treneris Eirolīgā, tāpēc iesaku rūpīgi pārbaudīt informāciju par viņa gatavību strādāt ar Latvijas valstsvienību.

TVNET: Publiski jau izskanējuši divu kandidātu vārdi - Žans Tabaks (Horvātija) un Ertugruls Erdogans (Turcija). Kāpēc šie speciālisti?

Meklējam treneri ar pieredzi un ar panākumiem apstiprinātu profesionāļa reputāciju. Minētie divi nav vienīgie, kuru kandidatūras izskatām.

TVNET: Esot liela interese par Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera amatu. Varbūt vari atklāt kādu kandidātu? Vai vismaz pārstāvētās valstis, kuru speciālisti izrādījuši interesi?

Šobrīd kandidāti ir arī no Turcijas, Spānijas, Itālijas un Grieķijas.

TVNET: Artūram Štālbergam esot ģenerālmenedžera amatā, kandidāti bija Oktajs Mahmuti (Turcija) un Andreā Trinkjēri (Itālija). Vai šo treneru kandidatūras tiek izskatītas?

Šobrīd ir salīdzinoši plašs kandidātu loks.

TVNET: Kā notiks galveno treneru (gan vīru, gan dāmu izlasēm) darba intervijas, pārrunas un kopumā komunikācija ar kandidātiem? Tas būs LBS ģenerālsekretāra pārziņā?

Ģenerālsekretāra, valdes un treneru komisijas pārziņā.

TVNET: 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla sākums gaidāms augustā, ir zināmi potenciālie pretinieki, bet ne grupu sadalījums. Kad varētu kļūt skaidrs grupu sadalījums un spēļu kalendārs? Varbūt ir cerības nepieciešamības gadījumā sarīkot vēl vienu “burbuli” Rīgā?

FIBA (Starptautiskā basketbola federācija) informē, ka izloze paredzēta martā un pagaidām projektā ir spēlēšana mājās un izbraukumā.

TVNET: Šajās PK kvalifikācijas spēlēs Latvijas izlase tiks sapulcināta pēc iespējas spēcīgākajā sastāvā, ieskaitot NBA un Eirolīgas spēlētājus?

Tiks aicināti visi labākie.

TVNET: Kādas ir aplēses, cik liels finansiālais slogs būs spēlētāju apdrošināšana? Ņemot vērā, ka vairāki vadošie Latvijas basketbolisti ir ļoti labi atalgoti.

Apdrošināšanas noteikumi ir elastīgi, precīzi aprēķini tiks izdarīti konkrētā situācijā.

TVNET: LBS ģenerālsekretāra amatā esi nostrādājis mazāk nekā gadu. Kas ir labie darbi, par kuriem lepojaties?

Kaspars Cipruss
Kaspars Cipruss Foto: Zane Bitere/LETA

Bija uzvarētas cīņas FIBA gaiteņos - trīs "burbuļi" Rīgā un iegūta iespēja rīkot Pasaules U-19 kausu puišiem. U-19 turnīram arī ir atrasti finansējuma avoti, kas bija arī milzīgs izaicinājums šajos laikos. Tika noslēgts lūgums ar "Synergy", visā Latvijā jau ir 26 automatizētas kameras, kuras filmēs "Ramirent" nacionālo līgu, sieviešu līgu un jaunatnes līgu - tā ir ap 300 tūkstošiem eiro liela investīcija Latvijas basketbolam. Tika atjaunots Latvijas kausa izcīņas turnīrs, kas Covid-19 ierobežojumu dēļ diemžēl ir apstājies. Un ir vēl daudzas citas nosacīti mazākas lietas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu