Pāvests Francisks Irākā ticies ar ietekmīgo šiītu garīdznieku Ali as Sistani (4)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pāvests Francisks, kas otro dienu uzturas vizītē Irākā, sestdien svētajā pilsētā Nedžefā ticies ar ietekmīgo šiītu garīdznieku lielajatollu Ali as Sistani.

Šī tikšanās uzskatāma par vēsturisku lappusi Romas pāvesta centienos veidot dialogu ar citām reliģijām. Kā teikts lielajatollas biroja izplatītajā paziņojumā, tās laikā runāts par izaicinājumiem, ar ko saskaras cilvēce, un par ticības lomu to pārvarēšanā. 

As Sistani norādījis, ka "kristiešiem, tāpat kā visiem irākiešiem, jādzīvo mierā un drošībā un jābauda visas konstitūcijā paredzētās tiesības".

Nepilnu stundu garajā sarunā, kas notika bez žurnālistu klātbūtnes, pāvests uzsvēris reliģisko kopienu sadarbības un līdzāspastāvēšanas nozīmi Irākas, reģiona un visas cilvēces kopējā labklājībā, norāda Vatikāna preses dienests.

Francisks pateicies lielajatollam par to, ka viņš un šiītu kopiena iestājušies par neaizsargātākajiem un vajātākajiem, apliecinot cilvēka dzīvības svētuma apziņu un Irākas sabiedrības vienotības nozīmīgumu.

As Sistani runājis par "netaisnībām, trūkumu, sociālo nevienlīdzību, reliģisku un intelektuālu vajāšanu, kariem, vardarbību, ekonomiskajām blokādēm un piespiedu pārvietošanu, ar ko saskārušās vairākas reģiona tautas, īpaši palestīniešu tauta okupētajās zemēs", un pieminējis reliģisko līderu lomu šo traģēdiju novēršanā.

90 gadus vecais Ali as-Sistani ir viens no ietekmīgākajiem šiītu garīdzniekiem, kura viedoklī tiklab par reliģiskajiem jautājumiem, kā citām jomām ieklausās šiīti ne vien Irākā, bet visā pasaulē, un Irākas kristieši cer, ka pēc šīs tikšanās viņu dzīve Irākā kļūs drošāka.

Irākā savulaik dzīvoja vairāk nekā miljons kristiešu, bet kara, reliģisko vajāšanu un ekonomiskās lejupslīdes rezultātā viņu skaits sarucis, un šobrīd to lēš robežās starp 250 000 un 400 000.

No Nedžefas pāvests devies uz Ūru, kas Bībelē minēta kā Vecās Derības patriarha Ābrama dzīves vieta.

Starpreliģiju dievkalpojumā Ūrā viņš aizlūdzis par visu Tuvo austrumu reģionu, bet īpaši par kara plosīto Sīriju, un paudis cerību, ka pasaule spēs virzīties no konfliktiem uz vienotību.

Pāvesta vizīte Irākā ilgs četras dienas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu