Vāc parakstus par nodokļu maksas nokavējuma naudas anulēšanu ārkārtējās situācijas laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšanu par nodokļu maksas nokavējuma aprēķinu atcelšanu ārkārtējās situācijas laikā.

Kā iniciatīvas iesniedzēja norādīta Kristīne Circene, kura skaidro, ka Covid-19 krīzes laikā uzņēmumi, kas vēl strādā un cīnās par izdzīvošanu pašu spēkiem, proti, nekvalificējoties atbalstiem un nespējot laikā nomaksāt aktuālos nodokļu maksājumus, saņem nesamērīgus nokavējuma naudas aprēķinus no Valts ieņēmumu dienesta (VID).

Ja uzņēmums nekvalificējas VID prasībām, tas nevar ne grafikus dabūt, ne var par ko vienoties, ne saņemt atbalstu, atzīmēja Circene, piebilstot, ka tādu, kas vēlas un spētu dzīvot ar saviem spēkiem, tomēr ar zināmu izpratni no VID puses, esot simtiem un tūkstošiem.

"Ja arī ir bijis grafiks un ir kavēts maksājums, to atceļ, un sākas nokavējuma procenti, kas pat ir lielāki nekā Lietuvas ātro kredītu piešķīrējiem. Tas nav pieļaujams; tā ir uzņēmēju iznīcināšana," uzskata iniciatīvas pārstāve. 

Viņa skaidroja, ka tiek bloķēti uzņēmumu konti un ietekmēti sadarbības partneri, radot neuzticību tālākai sadarbībai, kaut gan tāda varētu būt. "Valsts iestāde šādi iznīcina "zelta oliņu", no kuras var gūt līdzekļus tālākai budžeta papildināšanai jau pēc ārkārtējās situācijas," pauda Circene.

Tāpēc, viņasprāt, ir jāatceļ nokavējuma naudas aprēķini kopš ārkārtas situācijas laika sākuma visiem uzņēmumiem.

"Sabiedrība no tā iegūs dzīvotspējīgus Latvijas uzņēmumus, kas spēs papildināt valsts kasi arī pēc ārkārtas situācijas," atzīmēja Circene.

Lai iniciatīvu iesniegtu izskatīšanai Saeimā, tai jāiegūst vismaz 10 000 pilsoņu parakstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu