Piesardzības apsvērumu dēļ Austrijā aptur vakcināciju ar Covid-19 vakcīnas partiju (25)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcīna. Ilustratīvs attēls
Vakcīna. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Piesardzības apsvērumu dēļ Austrijā apturēta vakcinācija ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu partiju uz laiku, kamēr notiek izmeklēšana par vienu nāves un vienu nopietnas saslimšanas gadījumu, vēsta aģentūra "Reuters". Pašlaik nav pamata domāt, ka gadījumi bijuši saistīti ar vakcināciju, norādījis veselības aprūpes drošības dienests.

 

"Federālais veselības aprūpes drošības birojs (BASG) ir saņēmis divus ziņojumus, kas laika ziņā sakrituši ar vakcināciju no vienas un tās pašas "AstraZeneca" vakcīnas partijas Cvetlas apgabala slimnīcā," paziņojis dienests.

49 gadus veca sieviete nomira no smagām veselības problēmām, kas saistītas ar asins koagulāciju, savukārt 35 gadus vecai sievietei tika diagnosticēta plaušu embolija, no kuras viņa tagad ārstējas.

"Pašlaik nav nekādu pierādījumu par kauzālām attiecībām ar vakcināciju," uzsver BASG.

Austrijas mediji vēsta, ka abas sievietes ir medmāsas Cvetlas slimnīcā.

BASG norāda, ka trombi nav starp zināmajām vakcīnas blakusparādībām. Birojs veic rūpīgu izmeklēšanu, kā arī piesardzības nolūkos ir apturējis attiecīgās partijas vakcīnu izmantošanu.

"AstraZeneca" pārstāvis norāda, ka "nav apstiprinātu ar vakcīnu saistītu nopietnu gadījumu", kā arī uzsver, ka visas vakcīnas partijas iziet stingru kvalitātes kontroli.

Klīniskie pētījumi un līdzšinējā vakcinācijas pieredze rāda, ka vakcīna ir droša un efektīva. Tās lietošana apstiprināta vairāk nekā 50 valstīs, piebilda "AstraZeneca" pārstāvis.

"AstraZeneca" arī norādīja, ka uzņēmums uztur saziņu ar Austrijas atbildīgajām institūcijām un palīdz izmeklēšanā.

Eiropas Savienības (ES) regulatori "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu apstiprināja janvāra beigās, savukārt Pasaules Veselības organizācija - februāra vidū.

Klīniskajos izmēģinājumos konstatētās blakusparādības lielākoties bija neilgas. Tajos netika konstatētas ar trombu veidošanos saistītas blakusparādības.

Vācijas vakcīnu regulators, balstoties uz februāra datiem no vairāk nekā 360 000 vakcīnas saņēmēju, secināja, ka novērotās blakusparādības sakrīt ar tām, par ko tika ziņots klīniskajos izmēģinājumos.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu