Levits: Nevar pieļaut situāciju, ka Latvija atvērtos vēlāk nekā citas Eiropas valstis (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdībai jādara viss iespējamais, lai novērstu Covid-19 saslimstības izplatību un jāstrādā pie masveida vakcinācijas procesa izstrādes, LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Valsts prezidents Egils Levits.

 

Valsts prezidents pauda, ka sagaida konstruktīvu rīcību no valdības, lai Latvijā saglabātos Covid-19 saslimstības samazināšanās un sabiedrība spētu izvairīties no trešā Covid-19 viļņa.

"Es sagaidu skaidrus lēmumus. Ir svarīgi izvērtēt pašreizējos drošības pasākumus un pieņemt to variantu, kas neļauj krīzei pieaugt.

Es negribētu redzēt Igaunijas, Čehijas vai Slovākijas variantu, kur veselības aprūpes sistēmas lūzt un valstis ir spiestas lūgt Vāciju un Nīderlandi pieņemt savus Covid-19 pacientus.

Esam sasnieguši vienmērīgu līmeni, kas pat mazliet samazinās un mēs nedrīkstam to pārvērst sliktākā. Tas ir mērķis, par to valdībai jādiskutē un jākonsultējas ar ekspertiem."

Levits atzinīgi vērtēja valdības iniciatīvu Covid-19 apkarošanā veidot ciešāku sadarbību ar pašvaldībām, norādot, ka viņš atbalsta reģionālu pieeju ierobežojumu ieviešanai.

“Iespējama un nepieciešama fleksibla pieeja, bet nav pieļaujama situācija, kad saslimstība pieaug uz paviršu drošības pasākumu rēķina. Jārīkojas atkarībā no vajadzības un situācijas.”

Prezidents skaidroja, ka, iespējams, tieši viņa paša uzruna 24.februārī, kurā viņš uzsvēra katra ministra personīgu atbildību par Covid-19 izplatību noteiktu lēmumu rezultātā, sniegusi Ministru kabineta locekļiem kādu mācību, un kopš tā mirkļa saredz, ka valdība uzņēmusi kopīgu kursu, kā tam arī būtu jābūt.

Vienlaikus Levits minēja, ka nav pārliecināts, uz cik ilgu laiku šāds vienots kurss varētu ilgt.

Komentējot savus iepriekšējos izteikumus par iespēju pieprasīt atsevišķu ministru demisiju, gadījumā, ja Covid-19 saslimstība palielinātos, Valsts prezidents atklāja, ka patlaban ir grūti saskatīt labāku alternatīvu esošajai koalīcijai, norādot, ka atsevišķu politiķu nomaiņa pie ministriju stūres neatstās ievērojamu iespaidu uz valdības darbu.

Lai gan prezidents iepriekš paudis kritisku attieksmi pret valdības darbu vakcinācijas procesa ieviešanā, viņš norādīja, ka svarīgākais darbs ir priekšā.  

"Veselības ministrs (Daniels Pavļuts (Par!) ir atbildīgs par to, lai vakcinācijas process noris ātri un raiti. Drīz paredzēts saņemt 1,8 miljonus vakcīnu devu, kas pieprasa masveida vakcināciju, pie kuras jāsāk strādāt jau šodien."

"Nevar būt pieļaujama tāda situācija, kad citas valstis jau būs atvērušās, kamēr mēs vēl tikai turpināsim vakcinēt. Mēs objektīvu iemeslu dēļ esam iekavējuši vakcinācijas proces un tā  ir tikai valdības un pārvaldes spējām to noorganizēt.

Mums ir jāiedzen zaudētais, lai Latvija atvērtos ne vēlāk, nekā citas Eiropas valstis,"

uzsvēra valsts pirmā amatpersona.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu