ASV publicē vadlīnijas, kādus ierobežojumus ļauts neievērot vakcinētiem cilvēkiem

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Angyalosi Beata, Shutterstock.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) pirmdien publiskojis jaunas vadlīnijas, saskaņā ar kurām amerikāņi, kuri saņēmuši pilnu Covid-19 vakcinācijas kursu, drīkst pulcēties ar citiem pilnībā vakcinētiem cilvēkiem, nevalkājot sejas maskas un neievērojot distanci.

Vadlīnijās, kas attiecas uz ASV, arī norādīts, ka vakcinētie cilvēki brīvāk varēs tikties arī ar nevakcinētiem vienas mājsaimniecības pārstāvjiem, kuriem ir zems smagas saslimšanas risks. Tas attiecas, piemēram, uz gadījumiem, kad vakcinēti vecvecāki tiekas ar nevakcinētiem bērniem un mazbērniem.

Ja pilnībā vakcinēts cilvēks būs kļuvis par inficēta cilvēka kontaktpersonu, tas varēs neievērot pašizolāciju un neveikt testus, ja vien neparādīsies simptomi.

Kamēr ASV aktīvi notiek vakcinācija, aktualizējušies jautājumi par to, vai tā sniegs lielāku brīvību apciemot ģimeni, ceļot un citos veidos atgriezties normālā dzīves ritmā.

CDC direktore Rošela Valenska pirmdien preses konferencē sacīja, ka jaunās vadlīnijas esot "pirmais solis" uz atgriešanos pie ierastās dzīves. 

Vienlaikus CDC vakcinētajiem cilvēkiem iesaka turpināt sabiedriskās vietās valkāt sejas maskas un ieturēt distanci, izvairīties no lielas pulcēšanās. Centrs arī iesaka vakcinētiem cilvēkiem veikt Covid-19 testu, ja parādās Covid-19 raksturīgie simptomi.

Par "pilnībā vakcinētu" cilvēks uzskatāms tad, ka pagājušas vismaz divas nedēļas kopš otrās "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" vakcīnas devas saņemšanas vai arī kopš "Johnson & Johnson" vakcīnas, kura sastāv tikai no vienas devas, norāda CDC. Patlaban pilnu vakcinācijas kursu ASV izgājuši 31 miljons cilvēku jeb 9% no visa iedzīvotāju skaita.

Valenska pirmdien preses konferencē norādīja, ka nākotnē pilnībā vakcinētajiem tikšot izstrādātas vēl brīvākas rekomendācijas, kad saruks saslimšanas un nāves gadījumu skaits, kā arī būs pieejami plašāki pētījumu dati par to, cik lielā mērā vakcinētie cilvēki spēj inficēt citus.

Jaunajās ASV vadlīnijās nav runāts par Covid-19 pārslimojušajiem, norāda ziņu aģentūra AP. Tāpat nav viesta skaidrība par restorānu un citu sabiedrisko vietu apmeklēšanu, lai gan ASV štatu gubernatori pamazām atceļ uzņēmumiem noteiktos ierobežojumus.

Vadlīnijās arī nav mainīti ieteikumi attiecībā uz ceļošanu. Tāpat kā iepriekš, CDC rekomendē ceļot vienīgi tad, ja pēc tā ir nopietna vajadzība, kā arī īsi pirms izbraukšanas veikt Covid-19 testu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu