"Lidl" pēkšņi slēdz "Rimi" iznomātās telpas Dzirciema ielā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Mazumtirgotājs SIA "Rimi Latvia" pārmet SIA "Lidl Latvija" detalizētas informācijas nesniegšanu par tirdzniecības centra ēku Dzirciema ielā 42.

"Rimi Latvia" Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte aģentūrai LETA norādīja, ka "Rimi Latvia" vairākkārt vērsies pie "Lidl Latvija", kas ir attiecīgā tirdzniecības centra ēkas īpašnieks, lūdzot detalizēti iepazīstināt ar būvinženieru atzinumiem, uz kuriem pamatojoties ēka atzīta par bīstamu izmantošanai, tomēr "Lidl" uz "Rimi" aicinājumiem līdz šim nav atsaucies.

Viņa minēja, ka "Rimi Latvia" šogad 5.martā saņēma vēstuli par to, ka ēkas ekspluatācija Dzirciema ielā 42, kurā "Rimi" ir viens no nomniekiem, ir nekavējoties jāpārtrauc no 6.marta plkst.8.

Pēc Ciemītes stāstītā, "Lidl Latvija" vēstulē, kas adresēta ēkas nomniekiem, minēts, ka ēka ir nedroša, tostarp vēstulei pievienots sertificēta būvinženieru biroja SIA "Konstruktoriks" paziņojums par ēkas nedrošo stāvokli. Būvinženieru paziņojumā teikts, ka "Lidl Latvija" ir nekavējoties jāveic pasākumi, lai pie nelabvēlīgām slodžu kombinācijām novērstu esošo elementu pārslogošanu un iespējamu jumta sabrukšanu. Ņemot vērā nepieciešamo būvdarbu raksturu, būvinženieru birojs iesaka ēku pilnībā nojaukt.

Tāpat Ciemīte norādīja, ka būvinženieru birojs informējis "Lidl Latvija" šogad 22.februārī, taču uzņēmums ēkas nomniekus, tostarp "Rimi Latvia" informēja tikai 5.martā. Vienlaikus 6.martā "Rimi Latvia" darbiniekiem un pakalpojumu sniedzējiem bija jāparaksta apliecinājums, ka viņi apzinās, ka atrodas dzīvībai bīstamā ēkā un neizvirzīs pretenzijas pret "Lidl Latvija".

""Rimi Latvia" prioritāte vienmēr ir bijusi pircēju un darbinieku drošība, tādēļ šajā situācijā uzskatām, ja ēka ir avārijas stāvoklī, rīcībai bija jābūt nekavējoties, nevis gaidot divas nedēļas," sacīja Ciemīte.

Viņa arī atzīmēja, ka "Rimi Latvia" rīcībā ir Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) atzinums, kas izsniegts 2020.gada decembrī, kurā ir minēts, ka ēka Dzirciema ielā 42 ir ekspluatējama, līdz ar to arī "Rimi Latvia" gaida vēl vienu atzinumu no BVKB - kas ir mainījies šo divu mēnešu laikā kopš pēdējā atzinuma sagatavošanas.

Ciemīte atzīmēja, ka attiecīgā ēka ir būvēta 2004.gadā, bet 2015.gadā ir veikta ēkas rekonstrukcija. Pēdējais BVKB atzinums izsniegts 2020.gada 17.decembrī.

"Mēs esam vairākkārt vērsušies pie "Lidl Latvija" sniegt mums būvinženieru atzinumus, kas pamato ēkas bīstamību un iepazīstināt detalizēti ar slēdzieniem, taču "Lidl Latvija" pārstāvji uz šiem pieprasījumiem neatbild," atzina Ciemīte.

Viņa arī atzīmēja, ka jau kopš 2020.gada aprīļa, kad par tirdzniecības centra ēkas īpašniekiem kļuva "Lidl Latvija", starp abiem mazumtirgotājiem ir bijušas pārrunas par nomas līguma termiņa samazināšanu, kam "Rimi Latvia" nepiekrita, jo uzņēmuma nomas līgums tika pārņemts no iepriekšējiem centra īpašniekiem un, pēc Ciemītes teiktā, ir "Lidl Latvija" saistošs.

Tāpat uzņēmumā norādīja, ka citi "Rimi" veikali neatrodas "Lidl Latvija" piederošās ēkās.

Savukārt Dzirciema ielas tirdzniecības centra cita nomnieka - SIA "Picu darbnīca" valdes loceklis Renārs Ronis aģentūrai LETA atzina - lai arī pēc tam, kad par ēkas īpašnieku kļuva "Lidl Latvija", neoficiāli tika runāts par to, ka jaunais īpašnieks varētu veikt rekonstrukcijas darbus, paziņojums par to, ka darbs jāpārtrauc, bija negaidīts.

Viņš apliecināja, ka arī "Picu darbnīca" informāciju par to, ka ēka tiks slēgta no 6.marta, saņēma tikai 5.martā. Informāciju par ēkas slēgšanu paziņojis apsaimniekotājs, vienlaikus informējot, ka uzņēmums saņemšot arī "Lidl Latvija" vēstuli. Tomēr, lai vēstule pie "Picu darbnīcas" vadības nonāktu ātrāk, ēkas apsaimniekotājs "Lidl Latvija" vēstuli pārsūtījis ar "WhatsApp" starpniecību. Savukārt paša "Lidl Latvija" sūtītu vēstuli "Picu darbnīca" joprojām nav saņēmusi.

Pēc Roņa teiktā, "Picu darbnīcai" bija beztermiņa līgums par telpu nomu, vienlaikus līgumā bijis noteikts, ka īpašniekam par plāniem pārtraukt līgumu ir jābrīdina vismaz trīs mēnešus iepriekš. Tomēr 6.martā "Picu darbnīcai" tika dotas divas nedēļas, lai telpas atbrīvotu no uzņēmumam piederošā aprīkojuma.

Tāpat viņš atziba, ka "Picu darbnīcai" nācās pārtraukt darba attiecības ar Dzirciema ielā strādājošiem darbiniekiem. Kopumā šajā picērijā strādāja seši darbinieki.

Savukārt "Hesburger" attīstības direktore Ieva Salmela aģentūrai LETA atbildēja, ka uzņēmumam ir skaidrs, ka lēmums par tirdzniecības centra slēgšanu pieņemts drošības apsvērumu dēļ.

Vienlaikus kompānijas pārstāve norādīja, ka visiem darbiniekiem, kuri strādāja "Hesburger" Dzirciema ielā 42, uzņēmums nodrošinājis darbavietas citos tīkla restorānos Rīgā.

"Lidl Latvija" pārstāvis Ingars Rudzītis aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums šā gada 22.februārī saņēma "Konstruktoriks" atzinumu par ēkas nesošo konstrukciju neatbilstību būvnormatīvu prasībām. Pamatojoties uz būvekspertu atklātajiem faktiem, 23.februārī "Lidl Latvija" nosūtīja vēstuli BVKB, informējot to par būvekspertu tehniskajiem atzinumiem, lūdzot sniegt to izvērtējumu.

Pēc Rudzīša paustā, BVKB joprojām nav sniedzis rakstisku atbildi.

Savukārt marta pirmajās dienās "Lidl Latvija" saņēma otru būvekspertu atzinumu no SIA "Inženieru birojs "Būve un Forma"", kas savos galvenajos punktos esot sakritis ar "Konstruktoriks" atzinumiem.

"Tādēļ "Lidl Latvija", vairs negaidot BVKB atzinumu, uzsāka sagatavošanās darbus, lai pēc iespējas ātrāk un drošākā veidā pārtrauktu ēkas ekspluatāciju," uzsvēra Rudzītis.

Viņš arī sacīja, ka, iegādājoties šo ēku 2020.gada pavasarī, "Lidl Latvija" nezināja par tās esošajiem trūkumiem. "Tāpēc, tiklīdz ieguvām ekspertu atzinumus par ēkas tehnisko stāvokli, "Lidl Latvija" pieņēma atbildīgu lēmumu apturēt tirdzniecības centra darbību. Mēs apzinājāmies, ka šāda rīcība nomniekiem sagādās neērtības un pat zaudējumus, taču, mūsuprāt, identificētie riski prasīja tirdzniecības centra slēgšanu," klāstīja Rudzītis.

Tāpat viņš atzīmēja - lai arī tirdzniecības centra darbība tika apturēta, "Lidl Latvija" bija jāpiedāvā iespēja nomniekiem izvest savu inventāru. Pašlaik ēku novēro būvinženieris, lai nodrošinātu tās drošību ēkā esošajiem cilvēkiem.

"Protams, tas ir katra cilvēka individuālais lēmums, vai doties iekšā ēkā. Jau kopš 5.marta vakara piekļuvi ēkai kontrolē apsardzes uzņēmums," piebilda Rudzītis.

Kā liecina ēkas nomniekiem izsūtītais "Lidl Latvija" paziņojums, uzņēmums ēku Dzirciema ielā 42 ir nolēmis nojaukt.

LETA jau ziņoja, ka kopš 6.marta ir slēgts tirdzniecības centrs Dzirciema ielā 42, kur lielākais nomnieks bija "Rimi Latvia".

Rudzītis iepriekš apliecināja, ka "Lidl Latvija" ēku Dzirciema ielā 42 iegādājās pagājušā gada pavasarī, ar turpmākiem plāniem to pielāgot "Lidl" veikala vajadzībām.

Pēc viņa teiktā, šogad projekta sagatavošanas darbu laikā secināts, ka ēkas tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs un tā neatbilst spēkā esošo būvnormatīvu prasībām.

""Lidl Latvija", kā atbildīgs ēkas īpašnieks, nekavējoties informēja visus nomniekus par jauno situāciju, un no 6.marta slēdza tirdzniecības centru," sacīja Rudzītis un piebilda, ka turpmākie lēmumi tiks pieņemti pēc detalizētas ēkas stāvokļa pārbaudes.

Savukārt Ciemīte aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra, ka uzņēmumam ir saistošs "Rimi Latvia" nomas līgums, kas bija slēgts ar iepriekšējiem centra īpašniekiem ar termiņu līdz 2022.gada 29.augustam. Tomēr šogad 5.martā "Rimi Latvia", tāpat kā pārējie centra nomnieki, saņēma informāciju par centra slēgšanu no šā gada 6.marta uz nenoteiktu laiku ēkas tehnisku iemeslu dēļ.

Tāpat "Rimi Latvia" 5.martā saņēma informāciju par nomas līguma izbeigšanu no 8.jūnija.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka tirdzniecības centrā Dzirciema ielā 42 telpas iepriekš īrēja arī tādi uzņēmumi kā "Picu darbnīca", "Petcity" un citi.

Pašreiz Latvijā vēl nav atvērts neviens no "Lidl" veikaliem. "Lidl Latvija" pārstāvji iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums būs gatavs to darīt, kad valstī uzlabosies epidemioloģiskā situācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu