Ukrainas prezidents aicina rīkot samitu saistībā ar situācijas eskalāciju Austrumukrainā (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saasinoties Austrumukrainas konfliktam, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien aicinājis sarīkot samitu ar Eiropas valstīm un pat ierosinājis tikšanos ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

Pēdējā laikā situācija Austrumukrainā ir atkal saasinājusies, apdraudot pagājušajā gadā noslēgto vienošanos par pamieru, kas deva cerības uz konflikta atrisinājumu.

"Tiek gatavota tikšanās. Tai būtu jānotiek," sacīja Zelenskis, runājot par plānoto samitu.

Krievijas, Ukrainas, Vācijas un Francijas tikšanās tā dēvētajā Normandijas formātā pēdējo reizi notika 2019.gadā neilgi pēc Zelenska ievēlēšanas prezidenta amatā.

Zelenskis sacīja, ka gadījumā, ja samitu neizdosies sarīkot, viņš būtu gatavs tikties ar Francijas, Vācijas un Krievijas līderiem atsevišķi.

Politologi pieļauj, ka situācijas saasināšanās Austrumukrainā varētu būt Kremļa atbilde uz sankcijām, ko Ukraina pagājušajā mēnesī piemēroja ietekmīgajam ukraiņu politiķim Viktoram Medvedčukam, kurš tiek uzskatīts par Putina sabiedroto.

"Mēs saprotam, ka ir sekas. Mēs saprotam, ka bruņoto provokāciju skaits frontē ir palielinājies," žurnālistiem sacīja Zelenskis.

Sadursmēs ar Kremļa atbalstītajiem kaujiniekiem kopš februāra vidus krituši astoņi Ukrainas karavīri.

Kremlis pagājušajā nedēļā vainoja eskalācijā Ukrainas spēkus un pauda bažas par pieaugošo spriedzi frontē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu