Latvijā radīta unikāla kamera, kas ļauj uzsūkt, uzglabāt un atbrīvot smaržu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Elena Sherengovskaya, Shutterstock.

Latvijas uzņēmēji, apvienojot spēkus ar Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku un inženieru komandām, radījuši pirmo mobilo smaržu kameru (Scent Camera), kas ļauj uzsūkt, saglabāt un paostīt iepriekš ievāktās smaržas, TVNET informēja "Scent camera" vadītājs Sandris Mūriņš. 

Pateicoties ierīcei, ikvienam būs iespēja saglabāt savā bērnībā ceptās maizes smaržu, mīļāko ziedu vai neaizmirstama piejūras atvaļinājuma aromātu.

"Laika gaitā katra no mūsu maņām ir ieguvusi savu ierakstīšanas tehnoloģiju, un tikai smaržas vēl joprojām ir tajā pašā pieejamības stadijā kā pirms 100 gadiem. Piemēram, fotogrāfija no ekskluzīvas, ar īpašām zināšanām darbināmas foto ierīces ir attīstījusies līdz viena klikšķa risinājumam mūsu telefonā. Taču, lai sajustu smaržu, mums ir pieejami vai nu iepriekš sagatavoti aromāti, vai ir nepieciešamas specifiskas ierīces un dziļas zināšanas, lai radītu savu aromātu. Mēs vēlamies panākt, lai cilvēki var saglabāt smaržas tikpat viegli kā uztaisīt fotogrāfiju vai nofilmēt video telefonā," skaidro Mūriņš.

Kā atzinuši ir Hārvarda Universitātes pētnieki, tieši smarža ir viena no spēcīgākajām emociju izraisošajām maņām (Harvard Gazette). Tieši smaržu kolekcionēšana un uzglabāšana, kas raisa patīkamas emocijas un atmiņas, iedvesmoja ieceres autorus radīt kaut ko jaunu un nebijušu. Sākotnējā klientu aptauja uzrādījusi, ka

72% respondentu ir pieredzējuši smaržas, ko vēlētos saglabāt.

Scent Camera tehnoloģija ir balstīta gāzu hromatogrāfijas tehnoloģijās, kas tiek izmantota zinātniskiem nolūkiem. Plānots, ka nākotnē smaržu kamera ļaus ne tikai uzsūkt, uzglabāt un atbrīvot smaržu, bet arī izveidot smaržu kopijas vēlamajā daudzumā savai individuālai smaržu kolekcijai.

Sandis Mūriņš (CEO), Mārcis Sējējs (CTO) un Sanda Lapinska (COO) ir apvienojuši spēkus ar RTU Dizaina fabrikas, ko pārstāv Kārlis Vītols, un LU komandu, ko pārstāv Mārcijs Sējējs, radot pirmo strādājošo smaržu kameras prototipu. Ierīces tehnoloģija ir iesniegta apstiprināšanai patentu reģistrā. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra līdzfinansēja ierīces izstrādi inovācijas vaučera programmas ietvaros.

Scenta Camera projekts pašreiz ir dizaina izstrādes investīcijas meklējumos.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu