Sociālie partneri un NVO palīdzēs izstrādāt saprotamus valdībā atbalstītos priekšlikumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: oatawa, Shutterstock.

Sociālie partneri un nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji palīdzēs izstrādāt saprotamus otrdien valdībā konceptuāli atbalstītos priekšlikumus turpmākajiem ierobežojumiem, trešdien vienojās valdību un sociālo partneru veidojošajā Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē.

Trešdien vadības grupa uzklausīja valdības pārstāvju sniegto informāciju par otrdien ministru kabinetā konceptuāli atbalstīto mērenāko epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenāriju, ar kuru valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem nāksies strādāt attālināti, bet klātienē atļaujot strādāt ražojošajiem uzņēmumiem.

Savukārt valdības partneri izklāstīja savus sagatavotos priekšlikumus, kā efektīvāk risināt Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka starp valdības izvēlēto scenāriju un sociālo partneru piedāvāto plānu nav pretrunu.

NVO sektora pārstāve Inese Vaivare sēdē aicināja, lemjot par turpmākajiem epidemioloģiskās drošība soļiem, neņemt vērā tikai ekonomiskos aspektus, bet arī sociālos. Viņa rosināja ņemt vērā tādus sociālās drošības aspektus kā sabiedrības psihoemocionālais noskaņojums, piemēram, nodrošinot bezmaksas konsultācijas, lai sabiedrība varētu izturēt ierobežojumus. Tāpat Vaivares ieskatā, būtu jāpaplašina sociālās drošības atbalsta pasākumi.

Komentējot valdības ieceri pozitīvas epidemioloģiskās situācijas gadījumā pēc trim nedēļām pārskatīt iespējas atļaut atsevišķām nozarēm pakāpeniski atjaunot darbību, Vaivare aicināja līdzās ekonomikas nozarēm ieļaut arī sociālajā jomā strādājošas nozares. "Man ir bažas, ka pirmās atvērs tās nozares, kurām ir spēcīga pārstāvniecība, bet pārējie sociālie bloki varētu palikt aizmugurē," pauda NVO sektora pārstāve.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone aicināja valdībā konceptuāli atbalstītos priekšlikumus saglabāt skaidrus un saprotamus arī pēc galīgās apstiprināšanas Ministru kabinetā. "Jautājums ir par to, kā labus priekšlikumu nepārvērst birokrātiskā slazdā. Tāpēc novēlu šos priekšlikumus iestrādāt noteikumos tā, lai tie saglabātos saprotami," aicināja Meņģelsone.

Tāpat, vērtējot valdības ideju veicināt attālināto darbu, LDDK vadītāja norādīja, ka valstī ir jārada motivējoša pieeja, lai cilvēki piekristu strādāt attālināti.

Sēdei noslēdzoties, puses vienojās, ka valdības partneri un NVO pārstāvji tiks iesaistīti trešdien gaidāmajā Operatīvās vadības grupas sanāksmē, lai palīdzētu izstrādāt saprotamu turpmāko ierobežojumu regulējumu, ko iesniegt ceturtdien izskatīšanai valdībā.

Kariņš atzinīgi novērtēja vadības grupas sēdē panākto vienprātību, kā arī piekrita NVO sektora pārstāves teiktajam, ka, domājot par iespējām atļaut darboties atsevišķām nozarēm, būtu līdzvērtīgi jāizsver iespēja atļaut darboties arī NVO sektoram. "Nenoliedzami ekonomiskais aspekts ir svarīgs, bet tas nav vienīgais," pauda premjers.

Ministru prezidenta vērtējumā, otrdien valdībā konceptuāli atbalstītais mērenākais epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenārijs ir labākais ceļš. Vienlaikus premjers pieļāva, ka, epidemioloģiskajai situācijai strauji pasliktinoties, nāksies lemt par stingrākiem ierobežojumiem.

Vienlaikus Kariņš piekrita, ka jau tagad ir jāsāk domāt par "drošas sadzīves modeli", situācijā, kad Latvija pakāpeniski izies no Covid-19 pandēmijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu