Covid-19: Igaunijā stājas spēkā stingri ierobežojumi (3)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Cryptographer, Shutterstock

Igaunijā no šodienas stājas spēkā stingri ierobežojumi, kas noteikti, lai iegrožotu satraucošo jaunā koronavīrusa izplatību un pasargātu no pārslodzes veselības aprūpes sistēmu.

Ierobežojumi būs spēkā vismaz vienu mēnesi - līdz 11.aprīlim.

Šai laikā arī brīvā dabā - parkos, autostāvvietās, bērnu rotaļlaukumos un dabas takās - starp cilvēkiem būs jāievēro vismaz divu metru atstatums un vienkopus nedrīkstēs uzturēties vairāk par diviem cilvēkiem, izņemot vienas ģimenes locekļus. Iepriekš šie noteikumi tika attiecināti tikai uz iekštelpām.

Skolās no 1. līdz 12.klasei mācības notiks tikai attālināti, bet sākumskolas skolēniem izņēmuma kārtā būs atļauts uzturēties skolas telpās un piedalīties nodarbībās, ievērojot Izglītības un zinātnes ministrijas rīkojumu par nepieciešamajiem profilakses pasākumiem. Skolās drīkstēs ierasties arī skolēni, kam vajadzīgas papildu konsultācijas vai praktiskās nodarbības.

Vecākiem arī stingri ieteikts nevest savus bērnus uz bērnudārziem.

Aizliegtas visas telpās notiekošās interešu izglītības un sporta nodarbības. Trenēties telpās drīkstēs tikai profesionālie sportisti, valsts izlases dalībnieki un kandidāti un komandu sporta augstākās līgas spēlētāji. Ierobežojumi neattieksies uz rehabilitācijas pakalpojumiem un nodarbībām cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Nodarbības brīvā dabā atļautas, ievērojot iepriekš minētās distancēšanās prasības, proti, ar fiziskajām aktivitātēm drīkstēs nodarboties kopā ne vairāk par diviem cilvēkiem, ieskaitot treneri, un no citām grupām būs jāietur vismaz divu metru atstatums.

Sabiedriskās ēdināšanas iestādes drīkstēs pārdot ēdienu tikai līdzņemšanai, raugoties, lai klientu apkalpošanas laikā zāles nav aizpildītas vairāk kā par 25%, nodrošinot masku valkāšanu un distancēšanos. Apkalpot apmeklētājus uz terasēm nebūs atļauts. Viesnīcās ēdienu drīkstēs piedāvāt līdzņemšanai vai piegādāt numurā.

No šodienas drīkstēs būt atvērti vienīgi veikali, kas piedāvā pārtiku un pirmās nepieciešamības preces, aptiekas un medicīnisko palīglīdzekļu tirgotavas, telekomunikāciju uzņēmumu pārstāvniecības, zooveikali un degvielas uzpildes stacijas, telpas neaizpildot vairāk kā par 25% un ievērojot drošības prasības.

Citiem veikaliem jāpaliek slēgtiem vai arī jānodrošina iespēja izsniegt preces ārpus telpām, bet ieteicams nodrošināt tirdzniecību internetā vai izmantot kurjeru pakalpojumus.

Ar minētajiem noteikumiem varēs turpināt darbu arī pakalpojumu uzņēmumi - pasts, bankas, frizētavas un skaistumkopšanas saloni, remontdarbnīcas, kā arī bibliotēkas.

Baseini, SPA un ūdens atrakciju centri, kā arī publiskās pirtis būs slēgtas līdz 11.aprīlim, bet pašvaldības varēs nodrošināt pirts pakalpojumus cilvēkiem, kuriem mājās nav iespēju pienācīgi nomazgāties.

Slēgti būs arī teātri, kinoteātri, muzeji, izstāžu un konferenču zāles, bērnu rotaļu istabas, naktsklubi un kazino, pilnībā aizliegti pasākumi pēc privāta pasūtījuma, bet teātros drīkstēs notikt mēģinājumi, ievērojot visas piesardzības prasības. Ierobežojumi neattieksies uz izrādēm un koncertiem, kas skatāmi tikai tiešraidē.

Baznīcas varēs palikt atvērtas tikai individuāliem dievlūdzējiem, bet dievkalpojumi un reliģiski rituāli baznīcu iekštelpās nebūs atļauti. Bēres ieteikts rīkot tikai tuvinieku lokā.

Brīvā dabā no plkst.6 līdz 21 varēs notikt sapulces, dievkalpojumi vai reliģiskie rituāli, bet tajos nevarēs piedalīties vairāk par desmit cilvēkiem, savukārt muzeju brīvdabas teritorija nedrīkstēs būt aizpildīta vairāk kā par 25%, ievērojot distancēšanos un drošības prasības.

Līdztekus minētajiem ierobežojumiem valdība arī ļoti iesaka nerīkot privātas svinības un pēc iespējas ierobežot savstarpējos kontaktus, izņemot galējas nepieciešamības gadījumus, bet arī tad vienkopus nepulcēties vairāk par sešiem cilvēkiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu