Lems par "Johnson & Johnson" vakcīnas apstiprināšanu Eiropā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) šodien lems par farmācijas uzņēmuma "Johnson & Johnson" (J&J) Covid-19 vakcīnas apstiprināšanu Eiropas Savienībā (ES).

EZA 16.februārī saņēma J&J Eiropas meitas kompānijas "Janssen-Cilag International N.V." pieteikumu Covid-19 vakcīnas nosacītai reģistrācijai.

Eiropas Komisija (EK) ir jau pasūtījusi 200 miljonus J&J vakcīnas devu ar iespēju pasūtīt vēl 200 miljonus devu. EK paziņojusi, ka apstiprināšanas gadījumā 100 miljoni devu jāpiegādā līdz jūnijam.

Jaunajai vakcīna ir divas lielas loģistikas priekšrocības - to var uzglabāt ledusskapja temperatūrā, nevis īpašās saldētavās, tādējādi ir ievērojami atvieglota tās izplatīšana, un potēšanai ir vajadzīga tikai viena deva.

J&J janvāra beigās paziņoja klīnisko izmēģinājumu pirmos rezultātus.

Šajos izmēģinājumos, kas veikti 44 000 cilvēku astoņās valstīs, vakcīna bija efektīva par 66%, bet smagu slimības formu novēršanā tās efektivitāte bija 85%.

Šobrīd Eiropas Savienībā ir reģistrētas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer-BioNTech" ražotā vakcīna "Comirnaty", "Moderna" ražotā vakcīna, kā arī "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes izstrādātā vakcīna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu