Nauda runā ⟩ Atpalikuši no Igaunijas par vienu paaudzi jeb Latvijas neveiksmes depozīta sistēmas ieviešanā

CopyLinkedIn Draugiem X

Lielas pārmaiņas pašvaldībās un iedzīvotāju dzīve reģionos pandēmijas laikā ir tikai daži no jautājumiem, par ko pēdējā gada laikā ļoti aktīvi diskutēts valdībā. TVNET tiešsaistes žurnāla Klik raidījumā “Nauda runā” viesojās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un Latvijas Bankas padomes padomnieks Andris Strazds, kuri arī pastāstīja par administratīvi teritoriālās reformas ieguvumiem, digitalizāciju, izglītību un citiem jautājumiem.

2008. gadā tika izstrādāts pirmais depozīta sistēmas modelis, un viss jau tika detalizēti aprēķināts.

“Tajā laikā tika rēķināts, ka iedzīvotāji varētu atgūt 2-4 santīmus par iepakojumu, taču tagad tiek runāts, ka depozīta sistēmā būs iespējams saņemt 10 centus par nodoto iepakojumu. Bija arī dažādi aspekti, kā organizēt šo sistēmu, un secinājumi no pirmā depozīta sistēmas modeļa ir visai līdzīgi arī tagad, 13 gadus vēlāk,” norāda Strazds.

Viņš bilst, ka Latvija depozīta sistēmas ieviešanas jomā no Igaunijas ir atpalikusi teju par vienu paaudzi, jo Igaunijā iedzīvotāji vairs nezina, kā tas ir, kad “pudeli var vienkārši izmest miskastē”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu