Bijusī Katalonijas valdības ministre padodas Spānijas Augstākajai tiesai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Katalonijas neatkarības atbalstītāji protestē pret lēmumu atlikt reģionālās vēlēšanas
Katalonijas neatkarības atbalstītāji protestē pret lēmumu atlikt reģionālās vēlēšanas Foto: Reuters/ScanPix

Bijusī Katalonijas reģiona valdības locekle Maričella Sareta, kas pirms trim gadiem pēc Katalonijas neatkarības referenduma aizbēga uz Beļģiju, ceturtdien padevusies Spānijas Augstākajai tiesai.

Pēc padošanās tiesnesis atbrīvoja Saretu bez galvojuma un nozīmēja viņai nopratināšanu 8.aprīlī.

45 gadus vecā Sareta aizbēga no Spānijas uz Beļģiju 2017.gadā kopā ar citiem reģionālās valdības locekļiem, tostarp bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

"Mēs domājām, ka tas ir labākais brīdis, lai spertu šo soli un sūtītu vēsti, ka mēs esam šeit, meklējam politisku risinājumu politiskiem konfliktiem," izejot no tiesas nama, paziņoja Sareta, kura agrāk ieņēma lauksaimniecības ministres amatu Katalonijas valdībā.

Saretai draud apsūdzības par nepakļaušanos tiesas rīkojumam un valsts finansējuma ļaunprātīgu izmantošanu, bet tiesnesis norādīja, ka līdz šim izmeklēšanā nav atklāta saistība starp Saretu un kādiem finanšu pārkāpumiem.

Ja viņa tiktu notiesāta par nepakļaušanos tiesas rīkojumam neturpināt Katalonijas separātiskos centienus, viņai varētu tikt piespriests naudassods un aizliegums uz laiku ieņemts amatus valsts sektorā.

Pudždemons 2017.gada oktobrī aizbēga kopā Saretu un sešiem citiem Katalonijas reģionālās valdības locekļiem. Trīs no viņiem neilgi pēc tam atgriezās Spānijā, tika saukti tiesas priekšā un 2019.gadā atzīti par vainīgiem prāvā, kurā tika tiesāti arī citi separātistu līderi, kas palika Spānijā.

Sareta sacīja, ka vēlas ieņemt šogad vēlēšanās izcīnīto vietu Katalonijas parlamentā.

Sareta atgriezusies Spānijā neilgi pēc tam, kad Eiropas Parlaments (EP) nobalsoja par imunitātes atcelšanu Pudždemonam, kā arī bijušajiem viņa kabineta veselības un izglītības ministriem Tonijam Kominam un Klarai Ponsati, paverot ceļu viņu izdošanai Spānijai.

Pudždemonam, Kominam un Ponsati Spānijā izvirzītas apsūdzības musināšanā.

Pudždemons atteicies atgriezties Spānijā, uzskatot, ka tur nesaņems taisnīgu tiesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu