Kā izvēlēties labāko saules paneļu risinājumu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Attīstoties tehnoloģijām, saules paneļu uzstādīšana kļūst pieejamāka, kā rezultātā arvien vairāk iedzīvotāju Latvijā apsver iespēju izvēlēties saules enerģijas risinājumus savām privātmājām, zemnieku saimniecībām vai uzņēmumu ražošanas ēkām.

Enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" galvenais elektroinženieris Romualds Bogdanovičs, kura pārziņā ir saules paneļu projektu izstrāde un projektu inženiertehniskie aprēķini, skaidro, ar ko rēķināties, izvēloties saules paneļus savam īpašumam.

Saules paneļu projekti tiek īstenoti gan privātmājām un zemnieku saimniecībām, gan uzņēmumu ražošanas ēkām. Lielākoties saules paneļus izvieto uz jumtiem, lai lietderīgi izmantotu platību, taču saules paneļus var novietot arī uz zemes. Īpašumi ir dažādi, tāpēc katrai ēkai ir jāpielāgo attiecīgā sistēma un risinājums, ņemot vērā konkrētus enerģijas patēriņa ieradumus.

Saules paneļi Latvijas apstākļos vidēji spēj nodrošināt pašpietiekamību elektrības patēriņā līdz pat 50% no īpašuma gada patēriņa

Saules paneļi kombinācijā ar bateriju risinājumiem, kas kļūst aizvien pieejamāki, var nodrošināt 100% no īpašuma elektrības patēriņa līdz pat 6 mēnešiem gadā. Tādējādi nepērkot elektroenerģiju no tīkla.

Saules paneļu saražotais elektrības daudzums 

Latvijas klimatiskajos apstākļos no viena uzstādītā jaudas kilovata (~3 saules paneļi) gadā var saražot vidēji 1000 kilovatstundas. Enerģijas ražīgums pie mums ir līdzīgs kā citur Eiropā - piemēram, Vācijā, Beļģijā vai Nīderlandē, kur saules paneļi sen jau ir plaši izmantoti. Grafikā attēlos 10 kW saules paneļu sistēmas saražotais elektrības apjoms pa mēnešiem.

Saules paneļu ierīkošanas process

Vispirms nepieciešams izstrādāt saules paneļu piedāvājuma projektu, kas ir balstīts uz īpašuma elektrības patēriņa analīzi. Pēc vienošanās seko objekta apsekošana un izstrādāts individuāls tehniskais risinājums, bet tālāk jau tiek veikta būvprojekta izstrāde. Priekšdarbi aizņem ilgāko laiku, bet pati saules paneļu uzstādīšana aizņem vidēji 1-2 darba dienas. Pēc uzstādīšanas projekts tiek nodots ekspluatācijā, kam seko jau aktīva lietošana un paralēli tiek veikta sistēmas uzraudzība un nepieciešamības gadījumā nodrošināts tehniskais atbalsts.

Jāņem vērā, ka saules paneļu uzstādītājam projekts ir jāsaskaņo būvvaldē.

Pretējā gadījumā šī rīcība tiek uzskatīta kā patvaļīga būvniecība un no tiesībsargājošo instanču puses var tikt piemērots administratīvais sods - 2000 EUR fiziskām personām un līdz 20 000 EUR juridiskām personām.

Šis sods tiek piemērots gala patērētājam jeb saules paneļu lietotājam.

Mājsaimniecībām, kas ražo elektrību no saules paneļiem ir pieejama NETO norēķinu sistēma

Tas ir norēķinu veids mājsaimniecībām, kas ražo elektrību no saules paneļiem. Saules paneļu saražotā elektrība, kas netiek izmantota uzreiz, automātiski tiek nodota kopējā elektrotīklā. Mēneša laikā uzkrātās elektrības apjoms tiek fiksēts - to uzskaita AS "Sadales Tīkls". Saulainajās dienās uzkrāto elektrību var izmantot brīžos, kad saules paneļi elektrību neražo, piemēram, vakaros vai ziemas periodā. Tērējot iepriekš uzkrāto elektrību tiek saņemts samazināts rēķins, kurš sastāv tikai no maksas par AS "Sadales Tīkls" tarifiem. Nav jāmaksā par elektrību un OIK (obligātā iepirkuma komponente) mainīgo daļu.

Kvalitatīvi uzprojektēta saules paneļu sistēma, nodrošinās 100% no elektrības gada apjoma. Tas nozīmē, ka pat tērējot elektrību no tīkla tiks tērēta iepriekš saražotā zaļā enerģija un ietaupījums būs manāms pat drūmajās ziemas dienās.

Saule paneļu atpelnīšanās un garantija

Latvijā uzstādītie saules paneļu projekti sevi atpelna vidēji 10 gadu laikā, bet atsevišķos gadījumos pat 6-7 gadu laikā. Tas ir ievērojami ātrāk nekā, piemēram, nekustamais īpašums. Obligāti jāpievērš uzmanība, cik gadu garantiju saules paneļu tirgotājs piedāvā. Tehniskai garantijai saules paneļu sistēmām ir jābūt vismaz 15 gadiem, ražības garantijai - 25 gadiem. Kvalitatīvi uzstādīti saules paneļi var nodrošināt īpašumu ar zaļo elektrību pat 30 - 35 gadus. Saules paneļi ir laba investīcija nākotnē, kas palīdz paaugstināt īpašuma vērtību un kļūt neatkarīgiem no svārstīgajām elektrības cenām.

Kam ir piemēroti saules paneļi?

Saules paneļi ir piemēroti ikvienam, kas patērē elektrību, viss ir atkarīgs tikai no tā, cik daudz paneļu būs nepieciešams. Ir svarīgi izvēlēties optimālu saules paneļu daudzumu, jo uzstādītais saules paneļu apjoms neietekmēs atmaksāšanas laiku - to ietekmē tas, cik saules saražotās zaļās elektrības īpašums izmantos savam pašpatēriņam, ja tie ir 90-95% tad tie būs vislabvēlīgākie apstākļi, lai saules paneļu projekts atmaksātos visīsākajā laikā.

Cik izmaksā uzstādīt saules paneļus?

Vidējās izmaksas mājsaimniecībai par vienu uzstādīto kW (kilovatu) var būt no 850 EUR līdz 1250 EUR +PVN. Uzņēmumiem un zemnieku saimniecībām, kur ir ievērojams elektroenerģijas patēriņš, un, attiecīgi, nepieciešamas arī lielāks saules paneļu skaits, izmaksas sākas pat no 650 EUR +PVN par vienu uzstādīto kW. Izmaksas būs atkarīgas no izvēlētās paneļu uzstādīšanas vietas (uz zemes, uz jumta), montāžas konstrukcijas veida, ka arī montāžas sarežģītības pakāpes. Vienmēr izvērtējiet, kas veido saules paneļu iegādes cenu. Pārbaudiet, vai cenā ir iekļautas būtiskākās projekta izstrādes komponentes: saules paneļu sistēmas projektēšana atbilstoši būvniecību reglamentējošiem tiesību aktiem, saules paneļu sistēma, montāžas konstrukcijas, montāžas darbs, ar saules paneļu uzstādīšanu saistītā dokumentācija un tās saskaņošana ar atbildīgajām institūcijām, kā arī projekta nodošana ekspluatācijā.

Saules paneļu apkope

Saules paneļiem regulāra apkope nav nepieciešama un ja paneļi ir kļuvuši putekļaini, tad lietus tos no noskalos. Savukārt, ziemā, ja uz saules paneļiem ir izveidojusies sniega sega, tad uzspīdot saulei sniegs no paneļiem nokūst vai noslīd. Ja sniegs uz saules paneļiem saglabājas ilgāku laiku, kā tas, piemēram, bija šajā, ar sniegu bagātajā ziemā, neiegūtais labums no elektrības neražošanas ir minimāls, jo ziemas mēnešos saules paneļi saražos tikai 4% no visa gada apjoma. Noteikti izvēlieties saules paneļus, kas ir piemēroti Latvijas laikapstākļiem ar augstu sniega un krusas izturību.

Padomi tiem, kas apsver saules paneļu uzstādīšanu savā īpašumā

Pirmkārt, izvēlieties saules paneļus no uzticama tirgotāja, kas var garantēt paneļu kvalitāti. Izvēlieties sertificētu, Eiropas savienības standartiem atbilstošu un A/S "Sadales tīkls" atzītu invertoru.

Otrkārt, salīdziniet saules paneļu cenas gudri. Pievērsiet uzmanību ne tikai mēneša maksai, bet arī viena jaudas kilovata izmaksām, salīdzinot vienāda lieluma saules paneļu sistēmas. Vienmēr pārbaudiet, vai visas būtiskākās projekta izmaksas ir iekļautas piedāvājuma cenā.

Treškārt, ņemot vērā to, ka tiek veikta investīcija uz 7 - 10 un vairāk gadiem, izvērtējiet pakalpojuma sniedzēja izvēli, jo kvalitatīviem saules paneļu projektiem ir jābūt balstītiem uz aprēķiniem un analīzi, lai sagatavotu piemērotāko risinājumu, ņemot vērā enerģijas patēriņa ieradumus. Tikpat svarīga ir arī kvalitatīva saules paneļu montāža.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu