Tiesa vērtēs valdības noteikto aizliegumu strādāt kosmētiķiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams ir ierosinājis lietu un izvērtēs Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas (LKKA) prasību apturēt valdības noteikto aizliegumu, kas pašlaik liedz strādāt kosmētiķiem un skaistumkopšanas speciālistiem kosmetoloģijā, informēja advokātu biroja "Sorainen" partneris Andris Tauriņš.

11.martā tiesa ir pieņēmusi LKKA pieteikumu un ierosinājusi lietu, pieaicinot atbildētājas valsts pusē Ministru kabinetu (MK) un uzdodot MK mēneša laikā sniegt tiesai paskaidrojumus par pieteikumu. Pēc Tauriņa sniegtās informācijas, ja tiesa apmierinās asociācijas pieteikumu par rīkojuma atcelšanu daļā, ārstniecības personas, kuras reģistrētas Ārstniecības personu reģistrā, varēs sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus.

Tāpat tiesa pieņēmusi arī lūgumu par pagaidu noregulējumu - apturēt minēto aizliegumu līdz tiesas spriedumam. Lūgumu par aizlieguma apturēšanu tiesa izskatīs 8.aprīlī.

Pieteikumā norādīts, ka gan kosmētiķis, gan skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā var strādāt ne tikai ārstniecības iestādēs, bet arī privātos uzņēmumos vai individuāli. Tomēr saskaņā ar MK rīkojumu minētajām personām ir atļauts sniegt pakalpojumus, tikai strādājot ārstniecības iestādē. Turpretim asociācijas biedriem jeb ārstniecības personām ar tādu pašu kvalifikāciju, kas identiskus pakalpojumus ar vienādām higiēnas prasībām nesniedz ārstniecības iestādē, ir aizliegts strādāt. Tādējādi esot radīta nevienlīdzīga situācija un negodīga konkurence tirgū starp vienādas kvalifikācijas ārstniecības personām.

Minētais aizliegums ir spēkā no pērna gada 6.novembra.

Asociācija iesniegusi pieteikumu administratīvajā tiesā, lūdzot atcelt MK rīkojumu daļā, ar kuru aizliegta skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšana ārstniecības personām, kuras reģistrētas Ārstniecības personu reģistrā. Attiecīgi tiek lūgts ļaut strādāt visiem speciālistiem, nevis tikai ārstniecības iestādēs strādājošiem.

LKKA prezidente Renāte Reisone pieteikuma pieņemšanu tiesā nodēvēja par "mazo uzvaru". "Mēs jūtamies pilnībā neaizsargāti šajā situācijā, kad redzam, ka daļai nozares ļauj strādāt un ka šos pašus pakalpojumus tādi paši speciālisti kā mēs sniedz medicīnas centros. Jau pieteikuma pieņemšana un administratīvās lietas ierosināšana pret valsti nozīmē, ka ir sperts plats solis, lai aizstāvētu mūsu tiesības," viņa sacīja.

Asociācijā norādīja uz to, ka skaistumkopšanas speciālistu darbība bija aizliegta pilnībā, neskatoties uz to, ka nozares asociācijas bija piedāvājušas papildu drošības pasākumus pakalpojumu sniegšanai.

"Lēmums aizliegt skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanu ticis pieņemts bez sarunām un konsultēšanās ar nozares pārstāvjiem, bez situācijas izvērtēšanas, bez ārkārtējās situācijas laikā pagājušā gada pavasarī gūtās pieredzes izvērtēšanas, bez iespējas nozares pārstāvjiem aizstāvēt savu viedokli un priekšlikumus, kā organizēt skaistumkopšanas nozares darbu ārkārtējās situācijas laikā," pauda Reinsone.

"Sorainen" šajā jautājumā sniedz LKKA bezmaksas juridisko palīdzību.

Jau vēstīts, ka no 1.marta, atļauts sniegt friziera, manikīra un podologa pakalpojumus, ievērojot epidemioloģiskos nosacījumus Covid-19 ierobežošanai.

Vienlaikus kosmētiķu un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju kosmetoloģijā darbs joprojām nav atļauts. Tāpat klātienē nedrīkst strādāt arī pirtis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu